Hlavní obsah

Armáda se v březnu zbaví neonacisty Martina Hracha

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neonacistické aktivity a sympatie k pravicovému extrémismu, jsou hlavními důvody k ukončení služebního poměru s profesionálním vojákem Martinem Hrachem. Armáda se ho chce zbavit už v březnu příštího roku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Neonacistický koncert u Brna, ilustrační foto

Článek

Příslušník 131. smíšeného dělostřeleckého oddílu v Pardubicích se pravidelně účastní setkání pravicových extremistů a identifikován byl například na srpnovém v Hradci Králové. Hrach také čelí podezření, že při listopadovém střetu radikálů s policisty v Janově vyzradil extremistům informace o strategii policejního zásahu.

O vojenském profesionálovi se také mluví jako o vůdčí postavě gangu fotbalových chuligánů Radical Boys z Mostecka.  Hrach byl pro podezření z extremismu vyšetřován už na konci minulého roku. V tu dobu se mu však nepodařilo prokázat, že spáchal trestný čin a tudíž  nemohl být z armády propuštěn a v Pardubicích slouží dál.

Hrach se letos také zúčastnil královehradeckého setkání pravicových extrémistů, na kterém vystoupili například členové německé politické strany NPD, která si dělá nároky na území Sudet. Její předseda Per Lennart Aae zde volal po vytvoření německo–české říše.

Extrémistů je prý v armádě více

Podle vojáků sloužících u 131. smíšeného dělostřeleckého oddílu v Pardubicích je extremistů v armádě mnohem více, než si mnozí myslí. „Já osobně jsem u našeho oddílu žádný nárůst sympatizantů pravicových extremistických hnutí nezaznamenal. Jejich hlavní jádro se  rekrutuje zejména u průzkumných jednotek a mnozí z nich jsou dokonce vysíláni i na zahraniční mise,“ uvedl zdroj Práva z dělostřeleckého oddílu v Pardubicích.

Martin Hrach, který je podezřelý z extremistických aktivit mimo jiné i pochodu za Rudolfa Hesse, u armády definitivně skončí. „Na jmenovaného byl vydán personální rozkaz na zánik služebního poměru a z armády odejde v březnu 2009,“ uvedl Vladimír Lukovský z tiskové služby ministerstva obrany.

Rozkaz na neprodloužení smlouvy s Hrachem byl vydán z iniciativy ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU­–ČSL).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám