Hlavní obsah

Paroubek chce vyměnit afghánskou misi za poplatky

Novinky, ČTK, jov, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se ve středu ve Sněmovně krátce sešel s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS). Paroubek schůzku potvrdil s tím, že ČSSD podpoří další pobyt českých vojáků v zahraničních misích výměnou za ústupek koalice v otázce zdravotnických poplatků.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek (vpravo) při jednání Sněmovny.

Článek

Premiér Topolánek ke schůzce s Paroubkem řekl, že tématem skutečně byla afghánská mise. "Je docela možné, že dojde," řekl k tomu, zda dojde k posunu ve stanovisku ČSSD.

Paroubek následně Právu řekl, že ČSSD je ochotna ustoupit koalici v otázce prodloužení pobytu českých vojáků v zahraničních misích výměnou za podporu koalice v otázce úpravy zdravotnických poplatků.

„Chceme za to určitý kompromis v oblasti regulačních poplatků ve zdravotnictví,“ řekl Právu Paroubek. Na dotaz, zda to znamená, že chtějí vyměnit redukci poplatků za podporu misí, uvedl: „Dá se to tak říci.“ 

Dohoda o předsednictví do Vánoc

Sociální demokracie také chce, aby smlouva ČSSD s koalicí o českém předsednictví Evropské unii byla podepsána do Vánoc. Paroubek o možné dohodě s premiérem Topolánkem jednal i v úterý, shodu prý dosud nenašli. Šéf ČSSD ale také uvedl, že si s Topolánkem "věci ujasnili" už právě v úterý.

"Chviličku jsme spolu hovořili. Hledáme určitou cestu, ale nic není v tuhle chvíli jisté, nic není dojednané," řekl dnes okolo 15:00 novinářům Paroubek. Topolánek dnes v podvečer pracovně odlétá na Slovensko.

ČSSD má podle svého šéfa zájem na úspěchu českého vedení EU. "Není to žádná opoziční smlouva, žádný klid zbraní, žádný toleranční patent, ale je to efektivní dohoda na spolupráci k zajištění úspěšného průběhu českého předsednictví. Na tom máme zájem," řekl Paroubek novinářům k jednání s Topolánkem.

Místopředseda vlády a předseda zelených Martin Bursík novinářům řekl, že témat, o kterých by se mělo s opozicí jednat, je víc. Vyzdvihl hlavně nutnost schválit zahraniční vojenské mise české armády. "My jsme se dohodli s panem premiérem, že uděláme všechno pro to, abychom se pokusili vyjednat širší podporu pro tento návrh, který je v Poslanecké sněmovně," řekl Bursík.

Vládě ještě zbývá dohodnout se na roli prezidenta Václava Klause během předsedání a na tom, zda bude některým schůzkám hlava státu předsedat. Podle informací ČTK by to mohlo být také do Vánoc, jisté to ale není. Klaus, jehož mnozí nazývají euroskeptikem, je k EU velmi kritický, což podle pozorovatelů již nyní zastiňuje blížící se předsedání v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám