Hlavní obsah

VIDEO: Na Česko se žene vichřice a sněžení

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen chladno, ale i silný vítr bude v následujících dnech provázet počasí v České republice. Foukat bude nejenom v horských oblastech, ale také v nížinách, upozornila Dagmar Honsová z Meteopressu. V nárazech může vítr dosahovat až rychlosti 90 kilometrů v hodině, v horských oblastech i více. Ve středu by navíc na horách mohlo napadnout až šest centimetrů sněhu, takže nelze vyloučit ani tvorbu sněhových jazyků.

Článek

Čerstvý vítr bude zesilovat v průběhu noci ze středy na čtvrtek. Ve čtvrtek by v Čechách a na Českomoravské vrchovině mohl vítr dosahovat až rychlosti 90 kilometrů za hodinu, na horách může v nárazech foukat až rychlostí 110 kilometrů za hodinu.

Meteorologové proto nedoporučují zdržovat se pod stromy či dráty vysokého napětí, které by mohl vítr poškodit. V horských oblastech by se měli řidiči připravit na tvorbu sněhových jazyků. V dalších dnech bude vítr postupně slábnout. 

:. V Krkonoších již řidiči museli použít sněhové řetězy.foto: Právo/Vladislav Prouza

Dagmar Honsová také upozornila, že v noci z pátku na sobotu může v horských oblastech napadnout až 30 centimetrů sněhu, přičemž sněžení nelze vyloučit ani v nížinách.

O víkendu může ve vyšších polohách přes noc klesnout teplota až na minus 15 stupňů Celsia, upozornila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám