Hlavní obsah

Začala skutečná zima, silničáři museli začít sypat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterní mrazivé počasí poprvé v letošní sezóně zaměstnalo na mnoha místech republiky silničáře. Například v Olomouckém kraji vysypali cestáři na silnice 12 tun soli. Mrazivo bylo také na Karlovarsku, silničáři zde proto přistoupili k preventivnímu posypu. Podobný ráz počasí by měl vydržet i po zbytek týdne.

Foto: František Kšajt, Právo

Stromy v mnoha částech ČR halí jinovatka

Článek

Na Olomoucku teplota ráno klesla na minus sedm stupňů Celsia. "Ošetřili jsme Červenohorské sedlo a Videlský kříž, ale i úseky Ramzová-Ostružná a Zlaté Hory-Modrá," uvedl Michal Krajčovič z jesenické správy silnic.

Na Karlovarsku naměřili v noci místy až minus pět stupňů Celsia, silničáři proto některé úseky silnic preventivně posolili. "Naštěstí ochlazení neprovázejí srážky nebo mlhy, takže silnice jsou sice promrzlé, ale suché," uvedl dispečer. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu byly ranní teploty pod bodem mrazu na celém území.

Přidá se i silný vítr

Od úterý navíc může začít sněžit i ve středních polohách. Mrazivo by mělo být i po zbytek týdne, lidé by se navíc měli připravit na poměrně silný vítr, a to nejen v horských oblastech, upozornila Dagmar Honsová. V nárazech může vítr dosahovat až rychlosti 90 kilometrů v hodině, ve čtvrtek i více. Ve středu by na horách mohlo napadnout až šest centimetrů sněhu.

Řidiči by si měli dát pozor zejména na mlhy a případné dešťové srážky, které mohou namrzat. Relativně nejtepleji by mělo být ve čtvrtek, kdy denní teploty vyšplhají na pět až devět stupňů.

Na víkend se výrazně ochladí

Další vlna citelného ochlazení by měla přijít o víkendu, kdy by mohly teploty pod bodem mrazu setrvat po celý den. "V noci ze pátku na sobotu bude přes naše území přecházet další studená fronta," řekla Novinkám Honsová. Denní teploty by se měly pohybovat pouze mezi minus třemi a jedním stupněm a sněžit by mohlo i v nížinách.

Podle výpočtů numerických modelů by podobný ráz počasí měl vydržet minimálně do začátku prosince. Denní teploty by v tomto období neměly překračovat čtyři stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám