Hlavní obsah

Hejtmanem Pardubického kraje se stal exministr Martínek

Právo, ČTK, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE
Aktualizováno

Novým hejtmanem Pardubického kraje se v sobotu stal dosavadní poslanec Radko Martínek (ČSSD). Dvaapadesátiletý Martínek byl v letech 2005 až 2006 ministrem pro místní rozvoj. Pro jeho zvolení hlasovalo 35 z 45 zastupitelů. Martínek ve funkci vystřídal dosavadního hejtmana Ivo Tomana (ODS).

Článek

Martínek po svém zvolení zastupitelům i voličům slíbil, že použije veškeré své síly a um pro rozvoj Pardubického kraje a poděkoval také předchozím představitelům kraje. Zastupitelé na ustavujícím zasedání minutou ticha uctili památku bývalého hejtmana Pardubického kraje Michala Rabase, který v listopadu 2007 zemřel a v únoru 2008 jej ve funkci nahradil Ivo Toman.

"V nejbližších dnech se chci seznámit s úřadem. Chci vidět všechny jeho pracovníky. Potom začne běžná práce, je třeba stabilizovat rozpočet, zdravotnictví. Těch úkolů je spousta," řekl novinářům Martínek po svém zvolení. Podle něj je pro nové vedení kraje důležité pokračovat v přípravách výstavby R 35 či prosazovat splavnění Labe do Pardubic. Spolupracovat chce i se zastupitelskými kluby, které stojí mimo koalici. Martínek dodal, že na začátku nového roku složí svůj poslanecký mandát a bude se věnovat práci hejtmana.

Hejtman Martínek by měl být podle koaliční dohody zodpovědný za všestranný rozvoj kraje a evropské fondy. Prvním náměstkem hejtmana Pardubického kraje dnes zastupitelé zvolili lídra Koalice pro Pardubický kraj Romana Línka, který bude zodpovědný za finance a majetek. Druhým náměstkem se stal podnikatel Jan Tichý, který se bude zabývat dopravou, dopravní obslužností a cestovním ruchem.

Komunisté budou v opozici 

V Pardubickém kraji se na spolupráci dohodla vítězná sociální demokracie s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK), tvořenou KDU-ČSL, SNK ED a nezávislými. Komunisté a občanští demokraté budou v opozici. Nová koalice podepsala dohodu v pondělí. Z dohody vyplývá, že ČSSD získá v devítičlenné radě šest míst, KPK tři.

Dosud v Pardubickém kraji vládla koalice ODS a Koalice pro Pardubický kraj. ČSSD v letošních volbách získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 19 mandátů. ODS obsadila 11 křesel, Koalice pro Pardubický kraj devět a komunisté šest míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám