Hlavní obsah

Historicky první hejtmankou se stala Milada Emmerová v Plzeňském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Novou hejtmankou Plzeňského kraje se v pátek stala Milada Emmerová, která vedla regionální kandidátku ČSSD. Čtyřiašedesátiletá lékařka a bývalá ministryně zdravotnictví ve funkci vystřídá Petra Zimmermanna z ODS, který kraj vedl osm let.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Milada Emmerová

Článek

Pro Emmerovou hlasovalo 29 ze 45 zastupitelů. Kromě ČSSD ji podle společné dohody podpořili také komunisté. Na podporu KSČM spoléhají socialisté podle uzavřené dohody nejen při ustavení samotné rady, ale i při hlasování o programově blízkých bodech, jako je například oblast zdravotnictví či dopravy.

Protože sociální demokraté nenabídli komunistům místo v radě, vymezuje se KSČM jako opoziční strana s určitou mírou tolerance, uvedl v týdnu krajský šéf sociálních demokratů Václav Votava.

Emmerová by v politice uvítala smysl pro humor

"Budeme pracovat pro občany kraje. Byla bych ráda, aby to společné počínání bylo spravedlivé, aby to nebylo politikaření a aby bylo na kulturní úrovni. Pokud se k tomu se přidá i smysl pro humor, bude to spolupráce dobrá," řekla po svém zvolení o práci nového zastupitelstva Emmerová.

Emmerová se stane vůbec první ženou na hejtmanském postu. Funkce pro ni znamená návrat do vysoké politiky po třech letech. Po odvolání z funkce ministryně zdravotnictví působila jako náměstkyně ředitelky Fakultní nemocnice v Plzni.

Z 45 míst v zastupitelstvu Plzeňského kraje jich ČSSD ve volbách získala 19, ODS 14 a devět KSČM. Koalice pro Plzeňský kraj složená z KDU-ČSL a SNK ED má tři mandáty.

 Hejtmany se v pátek stali i další dva sociální demokraté. Jiří Běhounek na Vysočině a Martin Tesařík v Olomouckém kraji.

Reklama

Související články

Česko má historicky první hejtmany z ČSSD

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal ve středu 55letý Lubomír Franc (ČSSD). Ve funkci nahradí občanského demokrata Pavla Bradíka. Pro France...

Novými hejtmany jsou Novotný a Palas z ČSSD

Dalšími hejtmany z řad sociální demokracie se ve čtvrtek stali v Karlovarském kraji Josef Novotný a na severu Moravy Jaroslav Palas. Novotný na hejtmanském...

Výběr článků

Načítám