Hlavní obsah

VIDEO: Praha zažila největší vojenskou přehlídku od roku 1985

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V rámci oslav 90.výročí vzniku samostatného Československa proběhla v úterý odpoledne v Praze největší vojenská přehlídka od roku 1985. Akce v Evropské ulici se zúčastnilo přes dva tisíce lidí, armáda předvedla téměř 200 bojových vozidel. Přehlídku po krátkém projevu zahájil prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Václav Klaus.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Slavnostní vojenská přehlídka 28. října

Článek

Klaus v projevu připoměl, že v minulosti se přehlídky organizovaly jako projev síly, kdežto nyní jsou spíše prezentací akceschopné armády, která brání a prezentuje ČR například na mírových misích v zahraničí.

Trasa přehlídky byla dlouhá tři kilometry, zúčastnilo se jí více než 2100 lidí a 196 kusů bojové techniky. Podle armády stála zhruba 15 milionů korun.

Kromě armády se přehlídky zúčastnily i jednotky integrovaného záchranného systému a městské policie, i jejich roli prezident v úvodním slovu vyzvedl. Například hasiči byli na podobné přehlídce vůbec poprvé v historii.

Po průchodu jednotek příšla na řadu prezentace bojové techniky, od Ruzyně směrem do centra Prahy duněly i těžké tanky. Nad hlavami přítomných prolétly letouny JAS-39 Gripen, kvůli špatnému počasí ale byly pouze slyšet.

Slavnostní vojenská přehlídka 28. říjnafoto: ČTK/Michal Doležal

Tank T-72 na úterní přehlídce na Evropské tříděfoto: Právo/Milan Malíček

Třináct letadel a sedm vrtulníků

Diváci viděli v Praze pochodovat například 4. brigádu rychlého nasazení, jednotku Hradní stráže či 31. brigádu chemické, biologické a radiační ochrany.

Vojenská přehlídka v Prazefoto: ČTK/Roman Vondrouš

Vznášedlo a pyrotechnici

V konvoji vozidel se představila i pražská městská policie a Policie České republiky. Strážníci mimo jiné představili vznášedlo pro zásahy u mimořádných událostí, nechyběli ani policisté na kolech. Policie nabídla moderní čluny i zásahová vozidla, chyběli pyrotechnici.

Lidé přehlídku sledovali nejen na ulici ale i z oken domů.foto: Právo/Milan Malíček

Vojenská přehlídka v Prazefoto: Právo/Milan Malíček

Záchranáře zastoupili zdravotníci z pražské záchranné služby. Diváci uviděli nejnovější vozy a chybět mohl ani speciální kamión pro zásahy u hromadných neštěstí.

Prezident Václav Klaus (vpravo), ministryně obrany Vlasta Parkanová a předseda Senátu Přemysl Sobotka sledují vojenskou přehlídku.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Přehlídky k české historii patří

Od 50. let byly přehlídky většinou každých pět let při příležitosti konce druhé světové války. Poslední vojenská přehlídka se uskutečnila na Letné v květnu 1985 při příležitosti 40. výročí konce druhé světové války.

Vojenské přehlídky z let 1951 až 1989. Zdroj: Stream.cz

Vojenská přehlídka v Prazefoto: ČTK/Roman Vondrouš

Během oslav byla i fronta na banány

V rámci oslav státního svátku mohli lidé na Václavském náměstí projít výstavu věnovanou postupnému vývoji Československa od roku 1918. Každé období připomínala nějaká expozice.

"Vytiskli jsme zelené pětikoruny z roku 1961, za které se každou celou hodinu 'prodávají' kubánské banány. Lidi jsou úžasně hraví a křičí: 'Nepředbíhejte paní, já mám doma namočený prádlo a nemám čas tady čekat'," řekl Jiří Kunc z pořádající agentury.

Před stánkem Ovoce zelenina, doplněným vánočním stromečkem a cedulí s nápisem "Pomeranče na Vánoce, fíky, datle taky nejsou", se pnula dlouhá fronta dospělých s dětmi. "Pamatuji si to velmi dobře a chci, aby si to syn zažil na vlastní kůži. Kdyby náhodou, až bude velký, se rozhodl volit někoho, kdo mu bude slibovat lepší budoucnost, a vzpomněl si, jak tady na Václaváku musel čekat," zdůraznil pětačtyřicetiletý Václav z Prahy, který se svým devítiletým synem prý zamířil i na vojenskou přehlídku na Dejvickou třídu.

Prezident udělí vyznamenání

V rámci oslav proběhne řada dalších akcí. Prezident republiky uctil památku československých legionářů, jmenoval nové generály a zúčastnil se i slavnostní přísahy nových vojáků. Den vyvrcholí ceremoniálem na Pražském hradě předáváním vyznamenání.

Několik akcí chystá také pražský magistrát. Šest historických expozic v centru Prahy má připomenout, jak se žilo v jednotlivých obdobích dějin Československa. V Pantheonu Národního muzea bude slavnostní shromáždění. Lidé si u příležitosti státního svátku rovněž budou moct prohlédnout sídla obou komor parlamentu a vlády, rezidenci primátora nebo Obecní dům.

Technika a lidé na Přehlídce 2008

Letouny:

A-319 CJ

JAS-39 Gripen

L-159 ALCA

Vrtulníky:

Mi-17/171Š

Mi-24/35

W-3A Sokol

Účastníci průvodu:

Armáda - 1758 osob

Policie - 61 osob

Hasiči - 72 osob

Městská policie - 59 osob

Pozemní technika:

Armáda - 121 kusů

Policie - 24 kusů

Hasiči - 28 kusů

Záchranáři - 6 kusů

Městská policie - 17 kusů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám