Hlavní obsah

Legendární tank se z USA vrátil do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Československý tank Škoda LT vz. 35, který americká vláda věnovala Vojenskému historickému ústavu (VHÚ), se v pátek vrátil do České republiky. Po celním odbavení zamíří stroj do Vojenského technického muzea v Lešanech na Benešovsku. Od listopadu by měl být k vidění v expozici VHÚ na pražském Žižkově, kde se následně podrobí rekonstrukci.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Tank Škoda LT vz. 35 na návěsu tahače, který jej převezl do ČR.

Článek

Do ČR se tank dostal z muzea americké armády v Aberdeenu, kde byl vystaven od konce druhé světové války. Američané jej tehdy zabavili coby kořist. Následovala cesta lodí z Baltimore do Hamburku a následně tahačem do republiky.

Trvání rekonstrukce odborníci plánují až na jeden a půl roku. Jejich cílem je, aby byl tank pojízdný a mohl se představit na různých vojenských akcích a přehlídkách. Poté bude umístěn opět do lešanského muzea.

:. Tank, který měl bránit Československo před Hitlerem, vystaví Vojenský historický ústav poprvé 11. listopadu.

Lehké tanky Škoda LT vz. 35 byly do výzbroje tehdejší československé armády zařazeny v polovině třicátých let minulého století. Po německé okupaci Čech a Moravy v březnu 1939 převzala tyto stroje do své výzbroje německá armáda. Většina z nich byla zničena.

:. Naloďování v Baltimore

Navrácený exemplář byl vyroben v ČKD Praha pod výrobním číslem 10 112 a československá armáda jej pod evidenčním číslem 13 962 odebrala 15. září 1937, kdy byl zařazen do sestavy Pluku útočné vozby č. 2 se sídlem ve Vyškově. V září 1938 byl v době mobilizace zařazen do stavu 2. roty mobilizačního praporu lehkých tanků Lt.3 a působil v jižních Čechách a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám