Hlavní obsah

Zaplavení klienti ČP zřejmě přijdou o pojistky proti vodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Další rána postihla obyvatele severních Čech, postižené loni v srpnu a počátkem roku povodněmi. Česká pojišťovna totiž už nehodlá pojišťovat objekty v opakovaně zaplavovaných oblastech. Podle analytiků tento krok zvažují i další tuzemské pojišťovny. Obyvatelé rizikových oblastí by se tak v případě dalšího řádění živlu mohli ocitnout na mizině.

Foto: Daniel Kadlec

Vladimir Benderski, vítěz druhé kategorie.

Článek

"V těchto případech již povodně nejsou nahodilá událost, proti které se pojišťuje," řekl v pondělí regionální ředitel pojištění ČP Miloš Němeček. Pojišťovna bude s majiteli takto postižených budov uzavírat dodatky, které vyloučí pojištění proti povodním, uvedl Němeček.

Občany, které zasáhla pouze srpnová velká voda, pojišťovna pojistí, budou ale muset sáhnout hlouběji do kapsy. "Pojištění se zvýší o sto procent, u občanů to bude představovat zhruba stokorunový nárůst," uvedl Němeček.

Z pojištění proti vodě bude nadstandard

Podle mluvčího ČP Václava Bálka například zajišťovny, které fungují jako pojišťovny pojišťoven, zvýšily pojišťovnám platby o 400 procent. Někdy také nechtějí vzhledem ke zvýšení pravděpodobnosti záplav v Česku do podobného rizika jít vůbec. "Pojištění proti záplavám proto nebude do budoucna standardní," uvedl. Jako příklad Němeček uvedl povodí Rýna v Německu, kde také pojišťovny mnohé stavby proti povodním nepojistily.

Srpnové povodně napáchaly v Ústeckém kraji škody za více než 11 miliard korun. Severočeská ČP očekává, že svým klientům v Ústeckém a Libereckém kraji vyplatí za více než 5700 pojistných událostí zhruba 678 miliónů korun. Dosud lidé získali zhruba 80 procent z této částky. Přibližně 45 procent z nahlášených případů eviduje pojišťovna na Litoměřicku, téměř pětina všech pojistných událostí je z Ústecka.

V ČP řádil agent-podvodník

Ústecká pobočka ČP ukončila spolupráci s pojišťovacím poradcem, který těsně před srpnovými povodněmi pojistil proti velké vodě později zaplavený objekt. Podle pojišťovny šlo o spekulativní pojistku v hodnotě několika milionů korun. "V ostatních případech se podezření neprokázalo. Týkalo se to průmyslového pojištění," řekl ředitel ústecké agentury ČP Gustav Krov. Případ ještě ale není zcela uzavřen, dodal. Podle Krova pojišťovna prošetřovala i několik dalších smluv, u kterých měla podezření, že by mohly být spekulativní. "Našli jsme některé případy, šlo ale o jednotlivosti," uvedl.

Mluvčí Bálek uvedl, že pojišťovna objevila dvě spekulativní pojistky v jižních Čechách a jeden či dva případy na západě Čech. Pojišťovna v případě podezření, že pojistné smlouvy jsou spekulativní, vstupuje s klientem do zvláštního režimu. "Je to individuální, dává se například záloha, nebo se nevyplatí nic," uvedl Bálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám