Hlavní obsah

Třicítku hostů Bertiných lázní v Třeboni postihly žaludeční potíže

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBOŇ

Třicítku hostů renomovaných třeboňských Bertiných lázní postihly v sobotu prudké žaludeční potíže. Tři z nich museli být hospitalizováni v českobudějovické nemocnici.

Článek

„Pacienti leží na infekčním oddělení, jejich stav je stabilizovaný,“ řekl Právu v pondělí v poledne mluvčí nemocnice Jan Dušek. Dodal, že lékaři spolupracují s hygieniky a společně zjišťují příčiny náhlého onemocnění třicítky lázeňských hostů.

„Z prvních poznatků vyplývá, že zřejmě šlo o alimentární infekci. Pacienti měli náhlé žaludeční obtíže, které trvaly přibližně tři hodiny,“ uvedl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. Dodal, že okamžitě poté, co se hygienici o zdravotních potížích lázeňských hostů dozvěděli, vyrazili na místo, kde provedli detailní šetření. Pacienti mimo tří, kteří museli být hospitalizováni, zůstali v objektu lázní v izolaci. „Potíže u nich v průběhu víkendu odezněly a jejich zdravotní stav se zlepšil,“ doplnil Kotrba.

Hygienici odebrali i vzorky z provozu kuchyně a několika druhů potravin. Ty jsou v současné době předmětem laboratorního vyšetření. Podle prvních neoficiálních informací z mikrobiologických laboratoří by mohla být cestou přenosu vaječná pomazánka, podávaná k snídani. V ní byl prokázán Staphylococcus aureus, jehož toxiny způsobují stafylokokovou enterotoxikózu, která se projevuje zvracením, křečemi v břiše i průjmy.

„Pokračují ale šetření dalších vzorků a materiálu, v tuto chvíli zatím nemůžeme jednoznačně objasnit zdroj infekce,“ vysvětlila vedoucí protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje MUDr. Jitka Luňáčková.

Starosta: může se to stát

„Ihned jsme udělali vše, co hygienici požadovali a nyní čekáme na konečné výsledky laboratorních vyšetření. Samozřejmě, že nás nepříjemná událost mrzí. V historii lázní je to snad poprvé, co se něco takového událo,“ uvedl v rozhovoru s Právem zástupce ředitele Bertiných lázní Martin Blažek.

„Vidíte, já o tom zatím nic moc nevím. O tom, že někteří z hostů měli zdravotní problémy jsem jen zaslechl. Osobně jsem tady ale jsem moc spokojený. Určitě pobyt nepřeruším. Jsem tu už po třetí a k službám nemám výhrady,“ rozhovořil se jeden z německy mluvících hostů, který nechtěl být jmenován.

Starosta Třeboně Jan Váňa připustil, že jde o nepříjemnou záležitost, ale je přesvědčen, že nebude mít vliv na dobré jméno lázní. „Je to nepříjemné, ale stát se to může. Pokud vím, vedení lázní ihned splnilo doporučená opatření hygieniků a k dalším onemocněním nedošlo. Doufám, že vše bude v pořádku a dalším bezmála 400 lázeňským hostům nic pobyt nepokazí,“ uvedl starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám