Hlavní obsah

Kocáb by stáhl kandidaturu za zelené, kdyby šli doleva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hudebník Michael Kocáb v neděli potvrdil sobotní informaci deníku Právo, že bude kandidovat za Stranu zelených do Senátu v Praze 1. Také ale uvedl, že kdyby se strana po sjezdu pod případným vedením Dany Kuchtové odklonila výrazně doleva, kandidaturu by stáhl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Michal Kocáb s předsedou SZ Martinem Bursíkem

Článek

Kocáb zdůraznil, že mu vyhovuje směr, který udává předseda Martin Bursík. Kuchtová se rozhodla, že na zářijovém sjezdu bude proti Bursíkovi kandidovat na šéfku zelených.

"Pokud by Dana Kuchtová vyhrála a nic se neměnilo na tom trendu, tak bych samozřejmě zůstal. To není vázáno na jméno. Bojím se ovšem, že by došlo k posunu doleva. A pak bych odešel," prohlásil Kocáb.

V první pražské části (volebním obvodu číslo 27) chtěli zelení původně nasadit bojovníka za práva homosexuálů Jiřího Hromadu, který ale onemocněl. Nahradí ho nakonec Kocáb, mimo jiné jeden z aktérů sametové revoluce v roce 1989 a někdejší federální poslanec. V podzimním volebním klání o křeslo do horní komory se tak pokusí vrátit do české politiky. "Jde do volebního obvodu, který by se dal nazvat vlajkovou lodí zelených," řekl Bursík.

Kocáb uvedl, že ho ohledně voleb oslovil právě Bursík a kandidaturu mu prý doporučil mimo jiné i exprezident Václav Havel. Muzikant rozhodně nechce skončit s hudbou, Pražský výběr podle něj bude dál hrát. "Chci zůstat muzikantem, ať se děje, co se děje," uvedl.

Kvůli reakcím Rusů je pro radar

Se senátní nominací souhlasil, protože podporuje současné pojetí politiky zelených a "95 procent jejího programu", doufá také, že před českým předsednictvím v EU nezačne mít křehká vládní koalice nějaké těžkosti. Jako další důvod kandidatury Kocáb zmínil hrozby ze strany Ruska týkající se možného umístění amerického radaru na českém území.

"Nejdříve jsem byl proti (radaru). Na základě ruské reakce jsem názor změnil, protože jsem si uvědomil, že se dokončuje...nové rozdělení v Evropě. A ten radar vyjadřuje to, že k nim opravdu už nepatříme. Vyjadřuje víc než vstup do NATO," řekl.

Kocáb tedy za určitých podmínek podporuje umístění radaru v ČR. Protiraketový štít podle něj například musí chtít američtí republikáni i demokraté a na radarové základně by nesměli být ruští pozorovatelé. Bursík uvedl, že on je připraven hlasovat pro ratifikaci smluv o radaru, pokud se o tom bude jednat až po zvolení nového amerického prezidenta v příštím roce. Všichni zelení zákonodárci ale ruku pro radar zvednout nechtějí.

Bursík: jeden úspěšný kandidát by byl úspěch

V senátních volbách se bude na podzim nově obsazovat 27 křesel z 81. Zelení mají nyní v Senátu nezávislého Jaromíra Štětinu, senátorem je i ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg, který byl zvolen za strany US-DEU/ODA a nyní je rovněž nezávislý.

Podle šéfa zelených Martina Bursíka bude pro stranu úspěchem, když se do Senátu dostane alespoň jeden kandidát. Mezi uchazeči o vstup do Senátu za zelené jsou například bývalý poslanec za US-DEU a evangelický duchovní Svatopluk Karásek, zástupkyně ombudsmana a bývalá disidentka Anna Šabatová či bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová.

Kocáb není v politice nováčkem

Kocáb, vůdčí osobnost rockové skupiny Pražský výběr a jeden z aktérů událostí kolem 17. listopadu 1989, nevstupuje do politiky poprvé. Společně s textařem Michalem Horáčkem založil v roce 1989 iniciativu Most, která chtěla připravit setkání předsedy komunistické vlády Ladislava Adamce s opozicí.

Stal se předsedou Klubu nezávislých poslanců Občanského fóra (OF). Necelé dva roky pak byl Kocáb za OF poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Jako předseda parlamentní komise se věnoval především odsunu sovětských vojsk. Po splnění tohoto úkolu se poslaneckého mandátu vzdal. Když byl Václav Havel zvolen prezidentem, stal se Kocáb jeho externím konzultantem.

Na začátku 90. let, v době kuponové privatizace, stál Kocáb spolu s dalším hudebníkem Martinem Kratochvílem u zrodu investičního fondu Trend. Fond získal přes sto tisíc drobných akcionářů. Poté, co jej Kocáb s Kratochvílem prodali Královéhradecké brokerské společnosti, noví majitelé fond vytunelovali. Kocáb jakoukoli odpovědnost odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám