Hlavní obsah

Bouřky na severu Moravy rozvodnily řeky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Meteorologové varují před bouřkami, které mohou Česko zasáhnout v pátek večer i během celé soboty. Bouřky mohou doprovázet přívalové deště, místy i krupobití. Nárazový vítr dosáhne rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

Bouřka zasáhla už v pátek odpoledne Ostravsko. Říčka Porubka ve Vřesině se rozvodnila a na nějakou chvíli dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Voda k večeru opadla.

Stejné opatření správci toků vyhlásili i na řece Petrůvce na Karvinsku. Situace v kraji se ale už uklidňuje a podle předpovědi počasí by vytrvalé srážky měly ustat.

Mluvčí dodala, že průtrže byly lokálního charakteru. Například v Odrách na Novojičínsku během dvou hodin spadlo 52 milimetrů srážek na metr čtvereční.

V sobotu zasáhnou bouřky Čechy

Bouřky postupují nad území České republiky od východu, v pátek večer a v noci by měly zasáhnout Moravu, v sobotu Čechy.

"Mezi tlakovou níží nad Rumunskem a tlakovou výší nad Skandinávií k nám proudí teplý a vlhký vzduch od východu," popsal Český hydrometeorologický ústav.

Během přívalových dešťů by se mohly rozvodnit menší toky a voda může zatopit některé sklepy.

Liják na Ostravsku zaměstnal hasiče

Bouře, která se odpoledne přehnala nad Ostravskem, přidělala práci hasičům. Mezi 14.50 a 16.hodinou vyjely hasičské jednotky likvidovat následky silného lijáku v 32 případech.

„Hlavně se jednalo o čerpání vody ze zatopených prostor, především sklepů či garáží, uvolnění ucpané kanalizace a uvolnění průtoku na potocích a strouhách,“ řekl Právu Petr Faster z operačního střediska moravskoslezskýchb hasičů.

Na Opavsku hasiči čerpali vodu z bazénu v areálu letního chatkového tábora v Zálužné, kde po okraj naplněný bazén ohrožoval 120 dětí v chatkách. Děti byly mimo nebezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám