Hlavní obsah

Kdo týrá zvířata, může týrat i lidi, tvrdí poslanec a požaduje zpřísnění trestů

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec ODS David Šeich plánuje na podzim navrhnout novelu trestního zákona, která by měla zpřísnit tresty za týrání zvířat. Chce, aby byly postihy zhruba dvakrát vyšší než nyní. Za týrání zvířat na veřejnosti by tak místo dvou let hrozily až čtyři roky vězení. Podobné změny už ale obsahuje nový trestní zákoník, který by Sněmovna mohla schválit na podzim.

Článek

"Denně se v médiích setkáváme s případy, kdy jsou postihy brutálních a agresivních pachatelů neadekvátní. Tento nebezpečný trend dává signál společnosti o tom, že současná legislativa umožňuje ukládání zanedbatelných sankcí za týrání či dokonce utýrání zvířete," uvedl Šeich. Chce také, aby bylo možné tresta případy týrání bez nutnosti předchozího postihu pachatele v přestupkovém či trestním řízení.

Návrh pro poslance, který je ve Sněmovně místopředsedou zahraničního výboru a problematikou týrání zvířat se nezajímá, vypracovala odbornice na trestní právo advokátka Klára Slámová.

Nyní za týrání zvířete hrozí rok vězení, pokud byl za tento čin v posledních dvou letech člověk už odsouzen. Podle vládního a také Šeichova návrhu by za týrání zvířete hrozilo až dvouleté vězení. Obě předlohy neobsahují již podmínku, že by pachatel musel v minulosti být za trápení zvířat trestán.
Pokud má zvíře trvalé následky či pokud uhynulo, mohl by jít pachatel do vězení až na tři roky, pokud byl za stejný čin v posledních třech letech odsouzen. To navrhují obě novely.
Až pětiletý trest dostane podle vládního návrhu ten, který týral víc zvířat. Šeich navrhuje až čtyřletý trest, pokud by člověk zvíře týral či utýral na veřejném místě. Nyní je za týrání či usmrcení na veřejném místě až dvouletý trest.

Šeichovi vadí, že se v poslední době případy týrání a usmrcení zvířat množí. "Dá se předpokládat, že ten, kdo je schopen týrat zvířata, je připraven týrat i lidi. Společenská nebezpečnost takového činu je vysoká," uvedl poslanec.

Zpřísnit postihy za týrání zvířat už ale plánuje vládní návrh trestního zákoníku, který připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Obsahuje téměř stejné postihy, jaké chce navrhovat Šeich. Poslanec řekl, že o své novele zatím se svými spolustraníky nejednal a podporu pro ni nemá. Jeho návrh je prý pojistka, kdyby zákoník neprošel. Pokud bude přijat, svou novelu prý stáhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám