Hlavní obsah

VIDEO: Do Prahy poprvé dorazila mnichovská dohoda z roku 1938

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Kopie německého originálu mnichovské dohody z roku 1938, která tehdejší Československo připravila o jeho pohraniční území, v úterý po 70 letech dorazila do Prahy. Ještě nikdy v historii originální podoba dohody na českém území nebyla.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka a ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek ukazují kopii originálu mnichovské dohody z roku 1938.

Článek

Kopie bude nastálo vystavena v Kolovratském paláci v areálu Senátu vzhledem k tomu, že palác byl sídlem vlád za první republiky.

Kopii dohody v úterý převzal od ředitele Vojenského historického ústavu Aleše Knížka předseda horní komory Přemysl Sobotka. Stalo se tak v Zeleném salonku Kolovratského paláce. Právě v jeho prostorách byla 30. září 1938 s dohodou seznámena tehdejší vláda pod vedením generála Jana Syrového.

Německou verzi dohody má být podle Knížka spolu s jejím anglickým a francouzským a možná i italským originálem možné vidět od 28. října na rozsáhlé výstavě v prostorách Národního muzea, která bude věnována období první republiky.

:. Mnichovskou dohodu podepsali: za Německo Adolf Hitler, za Itálii Benito Mussolini, za Francii Édouard Daladier a za Velkou Británii Neville Chamberlain.foto: Právo/Michaela Říhová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám