Hlavní obsah

Součková půjde opět před soud kvůli Diag Human

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková bude muset opět k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 kvůli kauze Diag Human. Odvolací soud totiž ve čtvrtek případ už potřetí vrátil k dalšímu projednání. Obžaloba Součkovou viní z uzavření údajně nevýhodné smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Exministryně zdravotnictví Marie Součková u soudu

Článek

Smlouva slibovala Nováčkovi, který byl vybrán bez výběrového řízení, za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset miliónů korun. Ty také dostal, a podle obžaloby tak státu vznikla škoda. Dalších deset milionů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 miliónů korun.

Obžaloba také tvrdí, že Součková najala Nováčka, ačkoliv věděla, že měla kauzu Diag Human předat Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle obvodního soudu ale tehdejší ministryně jednala v dobré víře.

Součková, která po obvinění vystoupila z ČSSD, od počátku tvrdí, že její případ má politický podtext.

Firma Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 miliónů korun. Firma se teď se státem soudí o další miliardy korun za údajný ušlý zisk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám