Hlavní obsah

Kula zaslal stížnost proti svému obvinění, rezignovat nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel vězeňské služby Luděk Kula zaslal protikorupční polici a státnímu zastupitelství stížnost proti čtvrtečnímu obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku. Pokud orgány o jeho stížnosti v nejbližší době nerozhodnou, pravděpodobně si vezme dovolenou. Zatím rezignovat nehodlá. Kula to uvedl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Podle policie ředitel vězeňské služby spolu se svým bývalým náměstkem Zdeňkem Kreuzziegerem připravili stát v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů ve věznicích o bezmála 20 milionů korun. Hrozí jim dva roky až osm let vězení.

Kula se domnívá, že listinné důkazy, které policii poslal, prokážou jeho nevinu. Již dříve uvedl, že s obviněním kategoricky nesouhlasí. Podle svých slov pouze podepsal smlouvu, kterou mu připravili jeho podřízení. "Postavím to (svoji obhajobu) na listinných důkazech, kde budu podrobně analyzovat a zdůvodňovat každou věc, která je mi v tom usnesení kladena za vinu," řekl ředitel vězeňské služby.

Ministr spravedlnosti v pátek uvedl, že Kulu odvolá z funkce, pokud policie dojde z závěru, že jeho setrvání ve funkci může ohrožovat vyšetřování kauzy. Ředitel vězeňské služby bude ministra informovat o obsahu své stížnosti a svém podrobném stanovisku počátkem příštího týdne. S případnou rezignací chce však Kula počkat až do dalšího rozhodnutí trestních orgánů, které požádá, aby rozhodovaly co nejrychleji.

"Pokud by se to táhlo dlouho, tak bych pro dobro vězeňské služby, a i možná pro sebe, šel na dovolenou," dodal Kula.

Policie kauzu problematické zakázky na rušičky vyšetřovala od loňského ledna. Již dřívější kontrola z ministerstva spravedlnosti naznačila, že Kreuzzieger se mohl dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kvůli problematické zakázce také z místa náměstka odstoupil. Kula sice podle kontroly ministerstva pochybil rovněž, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ho však neodvolal.

Poptávkové řízení původně vyhrála společnost pb mont ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka na rušící zařízení v dalších pěti věznicích byla převedena do utajeného režimu a vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala.

Rušení v některých zařízeních ovšem nefungovalo, ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle byly rušičky odpojeny. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala a na pb mont podala žaloby.

Nákupem rušiček se již loni zabývali poslanci. Sněmovní kontrolní výbor tehdy dospěl k závěru, že vězeňská služba při jejich nákupu postupovala v rozporu se zákonem a zvolila špatné řešení. Poslanci také konstatovali, že takové pochybení si vyžaduje personální změny.

V budoucnu mají nedovolené telefonování vězňů vyřešit detekční systémy. Ty mají být nejdříve instalovány ve věznicích s nejpřísnějším režimem, tedy se zvýšenou ostrahou. Ve věznicích s mírnějším režimem se má telefonování vězňů naopak spíše uvolnit. V ústavech s nejmírnějším režimem, tedy s dohledem a dozorem, budou vězni moci volně používat telefonní automaty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám