Hlavní obsah

Kalousek je přísný na domácí kasu stejně jako na státní

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jak se snaží lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek držet zkrátka státní rozpočet, třímá pevně opratě i domácího rozpočtu. Alespoň podle svého majetkového přiznání, v kterém jako jeden z mála členů vlády v kolonce finančních závazků uvedl nulu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Dalšími bílými vránami v Topolánkově kabinetu jsou šéfové resortu zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ), zdravotnictví Tomáš Julínek, průmyslu Martin Říman a práce Petr Nečas (všichni ODS).

Otazník ještě visí nad šéfem legislativní rady lidovcem Cyrilem Svobodou a zelenou ministryní Džamilou Stehlíkovou, kteří již sice majetková přiznání do Sněmovny odevzdali, ale na parlamentním webu do nich ještě není možné nahlédnout.

V této chvíli je zřejmé, že členové kabinetu musí splatit ať různým bankovním domům, nebo soukromým osobám více než 28 miliónů korun. Více než třetina z této sumy připadá na ministra vnitra Ivana Langera (ODS) a jeho stranického šéfa a premiéra Mirka Topolánka.

Nejzadluženější je Petruška

Výší závazků všechny politiky ale absolutně trumfne další občanský demokrat, poslanec Daniel Petruška, kterého čeká splácení 11,5 miliónu korun.

Vysokými sumami hýří také majetkové přiznání místopředsedy Senátu lidovce Petra Pitharta. Loni stihli s manželkou prodat byt za 14,5 miliónu a obratem koupili jiný za více než devět miliónů.

Šťastný přiznal příjmy za práci pro hradní web

Zajímavou vedlejší aktivitu má podle svého přiznání někdejší poradce prezidenta Václava Klause, lékař, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS).

Po zvolení do Sněmovny už Klausovi neradí, nitky k Hradu ale nezpřetrhal. Stále totiž patří mezi ty, kteří se podílejí na podobě hradních internetových stránek.

„Koncepcí internetu na Pražském hradě jsem se začal zabývat v době zvolení Klause a dodnes s tím pomáhám,“ řekl Právu Šťastný s tím, že na základě dohody o pracovní činnosti se Správou Pražského hradu za to dostává 20 tisíc korun hrubého měsíčně.

Štastný vedle 220 tisíc, které si na Hradě loni přivydělal, měl i další vedlejší příjmy. Působení ve firmě Aspen Sport mu vynesly téměř dva milióny. A členství ve správní radě VZP dalších 235 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám