Hlavní obsah

Od pondělí dostanou lidé za první tři dny nemocenské 60 procent mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od pondělí 30. června budou zaměstnanci za první tři dny nemoci dostávat 60 procent svého vyměřovacího základu. Stát bude takto štědrý jen pár měsíců, od září už bude vyplácet jen 25 procent. Do 29. června byla nemocenská v prvních třech dnech neplacená, normu však v dubnu zrušil Ústavní soud.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr práce Petr Nečas (ODS)

Článek

Ministr práce Petr Nečas (ODS) po rozhodnutí ÚS upozornil, že zákonodárci do konce června systém nestihnou jinak upravit, takže lidé budou dostávat stejné dávky jako od čtvrtého dne stonání.

Od září budou ale lidé za první tři dny nemoci pobírat jen 25 procent vyměřovacího základu, návrh minulý týden schválila Sněmovna.

Od nového roku by nemocenskou v prvních dvou týdnech nemoci měli svým pracovníkům vyplácet zaměstnavatelé. Za to jim mají klesnout odvody postupně z 3,3 na 1,4 procenta. V prvním roce by se sazba pojistného snížila na 2,3 procenta. Firmy by hradily v prvních dvou týdnech náhradu mzdy, stát by jim část sumy vrátil.

Jaká bude výše nemocenské za první tři dny nemoci
červenec - září60 procent mzdy
září -prosinec25 procent mzdy
od ledna 20090

Neplacení nemocenské v prvních třech dnech je součástí vládní reformy. Od čtvrtého do 30. dne se pak hradí 60 procent vyměřovacího základu. Při ještě delším stonání pak lidé získávají 72 procent základu. Do konce loňského roku pobírali v prvních třech dnech nemoci 25 procent základu, poté 69 procent.

Ústavní soud v dubnu část zákona, podle níž jsou první tři dny nemocenské neplacené, zrušil. „Zaměstnanci jsou nuceni platit za první tři dny nemoci, zatímco jejich povinnost platit pojistné zůstala nedotčena,“ uvedl soud. Norma, kterou obsahuje reforma financí, je podle soudců v rozporu s právem každého občana na přiměřené hmotné zabezpečení. Systém nemocenského pojištění má prý chránit před pojistnými událostmi, kterou nemoc, a to i krátkodobá, je.

Reklama

Výběr článků

Načítám