Hlavní obsah

Vláda vydrží do roku 2010, myslí si exministr průmyslu Urban

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Opozice se už zřejmě vzdala naděje na předčasné volby. Podle exministra průmyslu a obchodu Milana Urbana (ČSSD) se vláda Mirka Topolánka udrží u kormidla po celé volební období, tedy až do roku 2010. Uvedl to v pátek na on-line chatu na webu ČSSD. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka přitom ještě na začátku června prohlásil, že sociální demokraté chtějí předčasné sněmovní volby příští rok.

Článek

"Bohužel myslím, že tato vláda vydrží do roku 2010. Nepřeji si to (...), jenže to nestačí," napsal Urban. Dodal, že politické metody ODS "jsou již dávno mimo evropský standard".

"Můžete se (ale) spolehnout, že uděláme vše pro to, aby volby byly dříve," vzkázal Urban čtenářům.

Důvodem Urbanova prohlášení je mimo jiné situace s přeběhlíky. Minulý týden opustil poslanecký klub ČSSD a poté i stranu Petr Wolf. Novinkám řekl, že mu vadilo, že byl neustále nálepkován jako zrádce. Wolf je tak čtvrtým poslancem, který od voleb v červnu 2006 opustil sněmovní klub ČSSD. Předtím to byl Michal Pohanka, Miloš Melčák a Evžen Snítilý.

Sobotka byl optimističtější, předvídal volby příští rok

Lobbista a bývalý poradce premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf tvrdí, že situace v poslaneckém klubu soc. dem. začíná být vážná, nespokojených je podle něj až 15 poslanců.

"Přeběhlíci mě velice trápí. Vysvětlit si to příliš neumím. Snad jen tím, že ti lidé měli problém a někdo toho jejich problému využil. Je zajímavé, že nikdy nikdo nepřebíhá z vládní strany do opoziční. To o něčem svědčí. Doufám, že se už dalšího přeběhlíka nedočkáme," podotkl Urban.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka přitom ještě na začátku června uvedl, že sociální demokraté chtějí, aby se předčasné sněmovní volby uskutečnily příští rok. Současná vláda je však podle něj ve velmi vážné krizi, takže rozpad hrozí. Další místopředseda strany Zdeněk Škromach ale Sobotkovo vyjádření korigoval, upřesnil, že bude záležet na tom, jak se ve Sněmovně zachovají lidovci a zelení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám