Hlavní obsah

Sobotka: Klaus by neměl tančit na hrobě Lisabonské smlouvy

– PRAHA • Aktualizováno

Česká politická scéna je rozpolcená v postoji k irskému odmítnutí evropské reformní smlouvy. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by ODS neměla dávat svůj názor najevo, aby to nevypadalo, že je to názor ČR. Prezidenta Václava Klause nařkl, že „tančí na hrobě Lisabonské smlouvy.“

Článek

„Prezident okamžitě po zveřejnění výsledků začal tančit na hrobě lisabonské smlouvy. ODS by se měla vyvarovat pokušení, aby svůj stranický názor prezentovala jako postoj ČR,“ řekl Sobotka. Jeho strana se obává, že by se Česko se svými postoji mohlo ocitnout na okraji EU.

Právě vyjádření Klause, jako představitele Česka, o konci projektu si všimla evropská média například BBC, Telegraph nebo Reuters.

Telegraph citoval i vyjádření předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS). Ten se také vyslovil pro konec ratifikačního procesu.

Dopisovatelka BBC z Bruselu dokonce varovala před tím, že by názor Klause mohl ovlivnit voliče, kteří neměli příležitost se ke smlouvě v referendu vyjádřit.

Prohlášení prezidenta Václava Klause k výsledkům irského referenda o lisabonské smlouvě:
Projekt lisabonské smlouvy rozhodnutím irských voličů dnes skončil a v jeho ratifikaci již nelze pokračovat. V jedné jediné z 27 zemí EU proběhlo o lisabonské smlouvě referendum. Jen v jedné jediné zemi EU umožnili politici občanům vyjádřit svůj názor. Výsledek je snad pro všechny jasným sdělením. Je vítězstvím svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v neděli vyjádřil, stejně jako jiní představitelé ČSSD už dříve, pro pokračování ratifikace, i když Irsko ji v referendu odmítlo.

Podle místopředsedy ODS Pavla Béma nemá pokračování ratifikace smysl, Lisabonské smlouva se irským NE stala nanejvýš historickým dokumentem, z něhož je možné čerpat. „Ve slušné společnosti musí smlouvu odsouhlasit všechny strany a v tomto případě s ní jedna strana nesouhlasí,“ řekl Bém.

Co dál se smlouvou, ale řeší všechny státy EU. Pro pokračování ratifikace se vyslovují hlavně francouzský prezident Nicolas Sarkozy a také předseda EK José Barroso. Vyjadřují ale obavy, aby se k Irsku nepřiklonila jiná země, protože pak by se mohla strhnout vlna odmítání smlouvy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám