Hlavní obsah

ODS dotahuje náskok ČSSD, zelení by se do Sněmovny nedostali

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Volby do Sněmovny by vyhrála ČSSD s 36,5 procenta hlasů, ODS by byla druhá se 32,3 procenta hlasů. Rozdíl mezi oběma stranami se snížil z deseti přibližně na čtyři procenta. Třetí komunisté by získali 12,2 procenta hlasů a lidovci sedm procent. Překvapením jsou zelení, kteří by se s 4,9 procenta do Sněmovny nedostali, uvedla ve čtvrtek agentura Median.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

ČSSD v porovnání s dubnovým šetřením ztratila zhruba 2,5 procentního bodu, ODS naopak preference vzrostly o necelé čtyři procentní body. "Rozdíl mezi oběma stranami je tak nyní cirka čtyři procenta, přičemž před měsícem byl rozdíl

více než 10 procent," uvedl Median.

KSČM získala 12 procent, což je nejméně za poslední rok, KDU-ČSL by v květnu volilo o 1,5 procenta více voličů než v dubnu.

Strana zelených se stejně jako v dubnovém šetření ocitla těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. "Vzhledem ke statistické chybě (která se konkrétně pro výsledek SZ pohybuje v intervalu plus minus 1,5 procenta od zjištené hodnoty) to však nemusí znamenat, že by se ve skutecnosti do parlamentu nedostala," podotkl Median.

Vývoj volebního modelu
stranabřezendubenkvěten
ČSSD36,938,936,5
ODS29,828,632,3
KSČM13,213,912,2
Strana zelených84,84,9
KDU-ČSL6,15,57
Zdroj: Median

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám