Hlavní obsah

Vysílací rada zahájila správní řízení s Novou

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada pro rozhlasové a televizní vysílán zahájila ve středu správní řízení s televizí Nova. Podkladem k řízení byla, již druhá v pořadí, stížnost ministra kultury Pavla Dostála na neobjektivní informace v Televizních novinách Novy vysílané v průběhu letních měsíců.

Článek

"Požádali jsme držitele vysílací licence Novy - společnost CET 21, aby nám do 15 dnů po obdržení našeho dotazu poslala své stanovisko," řekl mluvčí rady Pavel Barák. "Ničeho jsme se nedopustili, stížnost není oprávněná, ale budeme s radou spolupracovat a své vyjádření pošleme," reagoval včera mluvčí Novy Petr Kostka.

Podle Dostála Nova neobjektivně informovala o výsledku jednání rady o první ministrově stížnosti na Novu. V té Dostál upozornil, že Nova v několika případech porušila zákon, když neoddělila hodnotící komentáře od zpráv. Napadené příspěvky Novy souvisely s Dostálovým resortem, zejména s informací o rekonstrukci v Nosticově paláci.

Vysílací rada poté CET 21 upozornila - což je podle slov Baráka standardní postup -že pokud se pochybení opakuje, hrozí mu finanční sankce.

Rada také uložila České televizi pokutu ve výši 100 tisíc korun za to, že na letošní Velikonoční pondělí 21. dubna překročila limit reklamního vysílacího času o osm sekund. ČT se zřejmě odvolá k soudu.

Vysílací rada vydala vysílací licenci na druhý filmový kanál HBO 2. Mluvčí HBO Gabriela Příhodová Právu sdělila, že cílem druhého kanálu je umožnit divákům alternativní žánrovou volbu programu ve stejné době a za stejnou cenu.

Hádka na Radě ČT o střízlivosti

O nečekané oživení se na závěr jednání Rady ČT postaral radní Dobromil Dvořák (62), bývalý redaktor brněnského deníku Rovnost, který byl do rady zvolen jako jeden z pětice nováčků za ČSSD letos v květnu.

Dvořák totiž vyzval členku rady Zdeňku Hůlovou, aby na jednání chodila střízlivá. Reagoval tím na její včerejší časté, dlouhé a většinou nesrozumitelné připomínky. Hůlová se na Dvořáka osopila slovy: " A vy choďte na radu připravený".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám