Hlavní obsah

Vláda chce výrazně omezit dotace univerzitám

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Navzdory vládním slibům přisypat vysokým školám peníze ministerstvo financí plánuje, že v příštích třech letech výrazně omezí dotace na výuku. Podle tiskového odboru Úřadu vlády ministerstvo financí předložilo návrh, který s omezením počítá. Kabinet měl návrh poprvé projednat před třemi týdny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Podle oslovených rektorů přitom již dnes chybí školám na posluchače, jejichž počet se dramaticky zvýšil, kolem půl miliardy korun. Na jednoho studenta letos připadá devět desetin loňské částky.

V roce 2001 měly vysoké školy 203 500 studentů, letos už jich v nich je více než 344 tisíc, z toho skoro 208 tisíc v bakalářských studijních programech. Ministerstvo financí i přesto údajně navrhuje, aby se letošní suma 21,1 miliardy korun navyšovala ročně pouze o jedno procento.

V programu Topolánkovy vlády se přitom zdůrazňuje, že budou vytvořeny podmínky pro větší zpřístupnění vysokoškolského vzdělávání a pro rozšíření nabídky studijních oborů. „Vláda sníží sociální bariéru v přístupu k vysokoškolskému vzdělání a navýší prostředky z veřejných zdrojů pro vzdělávání, vědu a výzkum,“ uvádí se ve vládním programu.

Rektoři se zlobí

„Jde-li o pravdivé informace, myslím, že toto nemůže vláda myslet vážně,“ řekla Právu Jaroslava Mikulecká, rektorka Univerzity Hradec Králové. Omezení dotací podle ní naprosto odporuje tomu, co kabinet požadoval. Tedy aby se na vysoké školy dostalo co nejvíce lidí.

V případě, že se finance nezvýší, tak než noví posluchači dokončí bakalářské studium, nebude chybět půl miliarda jako teď, ale miliardy tři,“ dodala ještě Mikulecká s tím, že když dostanou školy méně, budou muset řešit obrovský problém. „Přece ty studenty nemůžeme vyhodit,“ uvedla.

Obavy má i předseda České konference rektorů Jan Hron. „Ministr školství Liška se vyjádřil, že s takovýmito návrhy spokojen není, protože by neznamenaly rozvoj vysokých škol. Slíbil nám, že bude jednat a pokusí se vysokých školám vyjít vstříc,“ řekl Právu Hron s tím, že čísla v návrhu nezná, a proto je nemůže komentovat. „Ale znamenalo by to financování na úrovni loňského roku,“ poukázal.

Stát by neměl též vydat víc na údržbu majetku škol, rovněž pedagogové by neměli počítat s tím, že se jim zvýší reálné mzdy. Podle rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Pavla Lišky jsou ale už dnešní platy směšné a dramaticky špatné.

„Asistenti nedosáhnou na hypotéky. Mám do budoucnosti strach, že se odborníci přestanou zajímat o místa pedagogů na vysokých školách,“ řekl Právu.

Dodal, že otázka snížení dotací je aktuální již delší dobu. „Zúčastnil jsem se jednání už za exministryně Kuchtové. Tehdy se ministerstvo školství nad touto strategií pozastavovalo a chtělo ji na vládě vysvětlit.“

Oslovení rektoři též tvrdí, že ministr školství Ondřej Liška (SZ) s nimi údaje o limitech zatím neprojednal. Ten se však včera nechal slyšet, že s návrhem spokojen není. S kolegy na vládě chce proto univerzitní dotace projednat ještě v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám