Hlavní obsah

Česko si připomíná konec druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika si ve čtvrtek připomíná vítězství spojenců nad nacismem v roce 1945. 63. výročí ukončení druhé světové války připomněl na pražském náměstí Pod Emauzy prezident Václav Klaus a další významní představitelé státu. Součástí oslav je i slavnostní přísaha nových vojáků, prezident republiky také jmenoval tři nové generály.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s ministryní obrany Vlastou Parkanovou

Článek

Den vítězství, který je v Česku současně státním svátkem, je v některých vládních a parlamentních objektech dnem otevřených dveří.

Prezident republiky Václav Klaus, ministryně obrany Vlasta Parkanová se spolu s náčelníkem generálního štábu armády Vlastimilem Pickem zúčastnili pietního aktu u pomníku československých legionářů na náměstí Pod Emauzy v Praze.

foto: Právo/Petr Hloušek

Prezident Václav Klaus po uctění památky Pod Emauzy jmenoval na Pražském hradě tři nové armádní generály.  Generálmajorem se stal velitel sil podpory a výcviku brigádní generál František Malenínský. Do stejné hodnosti jmenoval prezident i ředitele Vojenského zpravodajství brigádního generála Ondreje Páleníka. Náčelníka sekce logistiky Velitelství společných sil NATO plukovníka generálního štábu Jaroslava Kociána povýšil do hodnosti brigádního generála.

Generály jmenuje Klaus na návrh vlády.

Vzpomínkový akt na Klárově 

Odpoledne se bude konat vzpomínkové setkání také u památníku druhého odboje v Praze na Klárově. V Dejvické ulici zase vystoupí mimo jiné zpěváci Eva Pilarová, Marie Rottrová, Peter Nagy a kapela Buty.

Vzpomínkové akce na počest vítězství nad nacistickým Německem se budou konat i v jiných městech a obcích. Například v Kyšicích na Plzeňsku bude odhalen památník Kombinovanému oddílu a Československé samostatné obrněné brigádě a v Rokycanech busta velitele 2. americké pěší divize Waltera Robertsona.

V areálu Lázní Velichovky na Náchodsku se uskuteční ukázka bitvy mezi americkou jednotkou a německou posádkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám