Hlavní obsah

Praha si připomněla výročí povstání

Právo, ads

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třiašedesáté výročí hrdinné obrany Trojského mostu v roce 1945 a květnové Pražské povstání si v pondělí připomněli pamětníci a zástupci místní samosprávy. Pietní akt se uskutečnil u památníků věnovaném obráncům a obyvatelům Holešovic, kteří zde padli nebo byli Němci zavražděni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek připomněl na Staroměstském náměstí výročí pražského povstání

Článek

"Na jejich hrdinství, na statečnost obránců Prahy, vojáků, civilistů, ale i mnoha cizinců nesmíme ani dnes zapomenout,“ řekl starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). Při bojích jen v samotné Praze padlo ve dnech 5. - 10. května skoro 2500 mužů a žen.

Dalších bezmála 3000 lidí Němci povraždili. Obranu samotných Holešovic a Trojského mostu zaplatilo svými životy 67 osob, z toho přímo u mostu 39 mužů a jedna žena. Nejmladšímu z padlých bylo 14 let.

:. Připomínka povstání u mostu Barikádníků v pražských Holešovicíchfoto: Právo/Petr Blahuš

Pražané se střetli s elitním plukem SS Der Führer, v jehož řadách bojovali také sudetoněměčtí a slovenští Němci. Právě ti se podle historiků zúčastnili masakrů ve sklepení holešovických domů, kde byli v rozporu se všemi válečnými pravidly zabíjeny ženy a děti.

Jak uvedl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS), v poslední době se stalo módou dosah Pražského povstání bagatelizovat. "Oběti Pražanů ale jejich schopnost znemožnily jednomu a čtvrt miliónu německých vojáků v Čechách boj na jiných místech a významně urychlily porážku nacismu,“ řekl Blažek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám