Hlavní obsah

Nečas potrestal úředníky, kteří si za peníze EU užívali na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úředníci ministerstva práce, kteří za peníze z Evropského sociálního fondu (ESF) a ze státního rozpočtu strávili "pracovní" víkend ve čtyřhvězdičkovém hotelu na Vysočině, budou muset náklady uhradit. Vedoucí pracovníci, kteří byli za výjezdové setkání zodpovědní, přijdou ještě o odměny. Rozhodl o tom v ministr práce Petr Nečas (ODS). Ministerstvo také přijme opatření, aby se podobné případy již neopakovaly.

Článek

"Objem finančních postihů bude odpovídat podílu financování této akce ze státního rozpočtu, nedojde tedy ke ztrátě prostředků českých daňových poplatníků," uvedl v pátek mluvčí ministerstva Jiří Sezemský. Dodal, že peníze na akci nebyly z ESF čerpány neoprávněně, protože je lze na takovou akci získat. Náklady by tedy byly uznatelné.

Březnová víkendová akce 35 ministerských úředníků, o níž před časem psala MfD, stála podle Sezemského 392 100 korun bez DPH. Tři čtvrtiny hradil ESF, čtvrtinu státní rozpočet. "Z toho vychází cena 4216 korun na osobu a den," upřesnil mluvčí.

Úředníci se ubytovali na tři dny ve čtyřhvězdičkovém hotelu Vivaldi v Rančířově u Jihlavy. Podle hotelového ceníku stojí noc od 900 korun na osobu. Deník uvedl, že pracovní část programu trvala pět hodin, ve "zbytku doby" se účastníci věnovali jízdě na terénních čtyřkolkách či hraní paintballu.

Za poslední čtyři roky se uskutečnily další tři podobné výlety

Nečas nechal prověřit všechny výjezdní akce, které se od roku 2004 do letoška uskutečnily. Uskutečnilo se jich celkem 23. Podobný charakter jako "kolektiv stmelující" víkend na Vysočině, měly podle Sezemského čtyři z nich. Březnové setkání v hotelu Vivaldi bylo nejdražší.

Podle Sezemského prověrka ukázala, že ministerstvu chybí pravidla pro pořádání podobných výjezdních zasedání. Náklady na osobu a den se proto u jednotlivých akcí výrazně liší. Ministr chce nyní stanovit limit na osobu a den. Hradit by se mělo jen ubytování, stravování třikrát denně, technické zajištění a lektoři. Doplňkové aktivity si účastníci budou platit sami. Úředníci by příště navíc neměli jezdit do drahých hotelů, ale hlavně do školících středisek ministerstva práce.

Nečas již dříve řekl, že se peníze z ESF někdy využívají neefektivně. Přínos některých projektů, do nichž plynou nemalé částky z EU a českého státního rozpočtu, je podle něj navíc sporný. Za úřednickou akci na Vysočině se ministr omluvil. Uvedl, že podobné aktivity považuje za nepřijatelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám