Hlavní obsah

Soud potvrdil, že katedrála sv. Víta patří státu, církev se dovolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soud ve středu rozhodl, že katedrála svatého Víta s přilehlými nemovitostmi patří státu. Potvrdil tak zářijový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1. Jde již o druhý pravomocný rozsudek ve sporu státu a katolické církve o nejnavštěvovanější český chrám. Církev s verdiktem nesouhlasí a hodlá se dovolat k Nejvyššímu soudu, který už zrušil první rozhodnutí odvolacího soudu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kardinál Miloslav Vlk u pražského městského soudu, který přiřkl katedrálu sv. Víta státu.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 již tímto způsobem rozhodl v září 2007. Katolická církev podala odvolání proti tomuto rozsudku. Nyní Metropolitní kapitula podá dovolání k Nejvyššímu soudu, jako to dříve učinil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových poté, co soud přiřkl nemovitosti církvi.

"Rozsudek obvodního soudu se potvrzuje," prohlásil předseda odvolacího senátu Vladimír Fučík. Také on, stejně jako soudkyně obvodního soudu Libuše Fritzová, změnil svůj dřívější verdikt z poloviny roku 2006, kterým určil za vlastníka památky církev. "Pod vlivem závazného rozsudku Nejvyššího soudu byl odvolací soud nucen rozhodnutí změnit," uvedl Fučík.

"Rozsudek obvodního soudu se potvrzuje," prohlásil předseda odvolacího senátu Vladimír Fučík. Také on, stejně jako soudkyně obvodního soudu Libuše Fritzová, změnil svůj dřívější verdikt z poloviny roku 2006, kterým určil za vlastníka památky církev. "Pod vlivem závazného rozsudku Nejvyššího soudu byl odvolací soud nucen rozhodnutí změnit," uvedl Fučík.

Poslední verdikt se opírá o vládní nařízení z roku 1954 o chráněné oblasti Pražského hradu. Podle něj chrám náleží všemu československému lidu. Nejvyšší soud totiž počátkem loňského roku rozhodl, že vlastnictví všeho lidu je vlastnictvím státu. Vláda tedy měla převod vlastnických práv na stát skutečně v úmyslu. Dříve obecné soudy tvrdily, že takováto věta nemůže mít za následek změnu vlastníka.

Církev podala proti státu určovací žalobu o vlastnictví katedrály a dalších přilehlých nemovitostí v roce 1992. První rozhodnutí obvodního soudu o tom, že katedrála patří církvi, padlo před více než 13 lety. Odvolací městský soud v Praze však případ vrátil k novému projednání. Napodruhé odvolací soud verdikt potvrdil, Nejvyšší soud však pravomocné rozhodnutí počátkem loňského roku zrušil. Stát v dubnu katedrálu na základě rozhodnutí NS po dohodě s církví převzal.

Topolánek je pro společnou správu památky

"Do toho sporu mezi státem a církví se nepletu. Mám na to naprosto neutrální názor, už jsem se několikrát vyjádřil, že jak stát, tak církev budou muset vzájemně ten majetek spravovat, protože dnes má spíše charakter veřejný. U ostatního církevního majetku je ta situace úplně jiná, tam je to řešeno majetkovým vyrovnáním s církvemi,“ uvedl premiér Mirek Topolánek (ODS).

Budovy v areálu Pražského hradu včetně katedrály svatého Víta byly v exekuci. Nařídil ji už loni v červnu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že Správa Pražského hradu dluží peníze soukromé firmě. Dluh je asi milión korun.

Anketa

Komu má podle vás náležet katedrála sv. Víta?
Státu
85 %
Církvi
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4919 čtenářů.

Vývoj kauzy katedrály sv. Víta:

30. prosince 1992 - Náboženská matice podala proti Kanceláři prezidenta republiky určovací žalobu o vlastnictví katedrály.

19. prosince 1994 - Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že vlastníkem chrámu je Katolický metropolitní kostel u sv. Víta.

9. února 1995 - Prezidentská kancelář se odvolala.

30. října 1995 - Městský soud v Praze vrátil případ obvodnímu soudu.

25. října 2005 - Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že katedrála patří církvi.

5. září 2006 - Správa Pražského hradu předala katedrálu církvi.

20. února 2007 - Kardinál Miloslav Vlk odmítl návrh, aby církev a stát spravovaly katedrálu společně.

7. března 2007 - Církev odevzdala zpět státu první čtyři objekty - věž Mihulku a tři domy ve Vikářské ulici.

30. března 2007 - Kancelář prezidenta republiky a katolická církev se dohodly na provozním režimu katedrály.

16. dubna 2007 - Církev předala katedrálu státu

27. září 2007 - Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že katedrála svatého Víta zůstane státu; církev se odvolala.

24. ledna 2008 - Zástupci katolické církve a Pražského hradu podepsali dohodu o společném užívání katedrály svatého Víta.

30. dubna 2008 - Pražský městský soud potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1 ohledně katedrály.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám