Hlavní obsah

Medaile za zásluhy chtějí rozdávat i poslanci

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpěvák Karel Gott, který je každoročním a zatím neúspěšným adeptem na udělení státního vyznamenání, by se mohl konečně dočkat uznání. Nikoli od prezidenta, nýbrž od poslanců. Sněmovní podvýbor pro státní vyznamenání totiž přišel s nápadem udělovat Medaili cti, která by byla výhradně věcí Sněmovny. Předávat by ji mohl předseda komory.

Článek

Autorství nápadu patří členu podvýboru Petru Bratskému (ODS) a už nadchl většinu kolegů v podvýboru.

"Za šest let jsem zjistil, že je řada osobností, které by si ocenění zasloužily,“ řekl Bratský Právu. Dodal, že ne všichni mohou dostat mediali od prezidenta. "Bylo by to takové prestižní společenské ocenění,“ dodal poslanec.

Bratský tvrdí, že s nápadem přišel ještě před tím, než začal své medaile rozdávat premiér Mirek Topolánek. Teď se ale bojí, aby právě Topolánkovo oceňování návrh nezhatilo.

"Jeho medaile vyvolaly diskusi a možná to řada kolegů kvůli tomu nebude chtít,“ řekl Bratský.

Pokud se poslanci na udělování medaile shodnou, pak by ji dostali pouze ti lidé, na kterých by se shodla sněmovní většina svým usnesením.

Poslancům se návrh zamlouvá

Bratského nápad se líbí i dalším členům podvýboru, třeba Marku Bendovi (ODS) či jeho šéfovi Janu Kasalovi (KDU-ČSL). "Mnohé resorty mají svá vyznamenání, tak proč bychom nemohli něco takového mít také my,“ řekl Právu Benda.

"Řada lidí si zaslouží celospolečenské ocenění a my dopředu víme, že to není na státní vyznamenání,“ dodal Kasal.

"Senát má různá cingrlátka, tak ať si to udělá sám. Aby se Sněmovna a Senát na něčem dohodly, to je složitější, než když někoho vybere prezident,“ řekl Právu Kasal k nápadu, že by medailisty určovala společně Sněmovna a Senát.

Na rozpacích je zatím sociální demokrat Karel Šplíchal: „Nevím, jestli to parlamentu prospěje, nebo ublíží.“

Anketa

Měla by podle vás Sněmovna udílet své Medaile cti?
Ano
2,3 %
Ne
97,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3934 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám