Hlavní obsah

Volby by vyhrála ČSSD, ODS si pohoršila

Právo, Novinky, dan, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ve volbách by nyní zvítězila ČSSD, získala by 82 mandátů. Druhé ODS lidé stále neodpustili zavedení poplatků a výrazné zdražování, které nastalo po Novém roce, strana by v dubnu měla 62 mandátů. Komunisté by získali 26 křesel, zelení 20 a lidovci 10. Uvedla to ve středu agentura STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

ČSSD si oproti březnu polepšila o jedno křeslo, stejně jako zelení. ODS naopak dva mandáty ztratila, komunisté stejně jako lidovci zůstali stabilní. KDU-ČSL stále několik dní před svým programovým sjezdem v Pardubicích olizuje hranici vstupu do Sněmovny.

Současná vládní koalice by měla na základě dubnových výsledků jen menšinu, a to 92 mandátů. Levicová koalice ČSSD a KSČM by naopak získala většinu 108 mandátů. "Koalice ČSSD, SZ a KDU-ČSL by nyní měla ještě výraznější většinu, a to 112 mandátů," uvedl průzkum.

Volební model STEM (v mandátech)
ledenúnorbřezenduben
ČSSD79808182
ODS63656462
KSČM30232626
SZ18191920
KDU-ČSL10131010
zdroj: STEM

ODS ve stranických preferencích stále padá

Ve stranických preferencích podle STEM stále vede ČSSD s 31,2 procenta. Druhá je ODS s 23,4 procenta, následují KSČM (11,3 procenta), SZ (9,2 procenta) a lidovci (5,5 procenta). Rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami se od března mírně zvýšil, nepatrné rozdíly jsou v porovnání s březnem u všech menších parlamentních stran.

Dubnový propad nejsilnější vládní strany nebyl dramatický, ale jak uvedl ředitel agentury Jan Hartl je již několik měsíců chronický. Oproti březnovému zjištění propadli občanští demokraté o 0,8 procentního bodu. Ve srovnání s výsledky červnových voleb v roce 2006 si ODS pohoršila o celých 12 procentních bodů.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Důvodem poklesu oblíbenosti je podle Hartla nejen nechuť ODS korigovat poplatky ve zdravotnictví, jak po tom volají její koaliční partneři, odbory a opozice. „Je to také určitá neschopnost přiblížit lidem smysl reforem,“ řekl Právu Hartl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám