Hlavní obsah

Ani ve 2. kole nebyl prezident zvolen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAŽSKÝ HRAD

Souboj mezi Václavem Klausem a Jaroslavou Moserovou zatím nemá vítěze. Ve druhém kole prezidentské volby získal podle neoficiálních výsledků Klaus většinu ve Sněmovně, zatímco Moserová opět bodovala v Senátu. Oficiální výsledky budou vyhlášeny v 16:00.

Foto: Vratislav Konečný

K Walhalle vede strmé schodiště

Článek

Klaus získal ve Sněmovne 85 hlasů a 33 v Senátu, Moserovou volilo 42 senátorů a 32 poslanců. Ke zvolení bylo přitom potřeba získat nadpoloviční většinu hlasů od přítomných poslanců i nadpoloviční většinu od přítomných senátorů. O třetím kole rozhodnou zákonodárci po 16. hodině, následovat musí do 14 dní.

V prvním kole vypadl Zeman

Kandidát ČSSD Miloš Zeman vypadl hned v prvním kole. Klaus dostal podle oficiálních výsledků v 1. kole tajné volby ve Sněmovně 89 a v Senátu 32 hlasy, Moserová ve Sněmovně 25 a v Senátu 43 hlasy. Zeman dostal od poslanců 78 a v Senátu pět hlasů. Parlament na společné schůzi vybírá nástupce Václava Havla již podruhé, když minulý týden hlavu státu nezvolil. Stejně jako tehdy se hlasování účastní všech 281 zákonodárců.

Moserová potěšena, Zeman utekl

"Samozřejmě, že mne to těší," prohlásila ke svému postupu do druhého kola Jaroslava Moserová. Nepřála si, aby se hlavou státu stal Klaus ani Zeman, přestože k expremiérovi pociťuje, podle svých slov, určité přátelství. "Na panu profesoru Klausovi mne leká jeho neomylnost," prohlásila s tím, že také s ní nikdy nemluvil, a to ani v době OF, kdy ještě nikdo ničím nebyl.

Oproti tomu kandidát ČSSD Zeman nepočkal ani na oficiální vyhlášení a po zveřejnění neoficiálních výsledků prvního kola opustil potají Pražský hrad. ČTK to potvrdil člen jeho doprovodu Michal Kucián, zatímco všichni novináři čekali, až se Zeman objeví.

Klause velmi mrzí, že se po prvním kole nemohl setkat na Pražském hrad se Zemanem. "Já bych se s Milošem Zemanem potkal z primárně férových důvodů a podal si s ním ruku. Ale to, že ho tady nevidím, mě mrzí. Já bych za ním šel i kdybych vyhrál nebo prohrál," řekl. Dodal, že by mu řekl, že na jejich vzájemných vztazích se nic nemění. "Já věřím tomu, že on by to přijal," dodal.

Zatímco minulý týden schůzi poslanců a senátorů zahájil vystoupením osobně prezident Václav Havel, tentokrát do Španělského sálu nedorazil. Dění prý sleduje ve své pracovně.

Koalice nadále nejednotná

Představitelé ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU naznačili, že ve druhém kole tajné volby nepodpoří kandidáta ODS Klause. Lidovci a unionisté tvrdí, že budou volit svou kandidátku Moserovou. Sociální demokraté zatím neoznámili, jak chtějí ve druhém kole postupovat. Někteří sociální demokraté nevyloučili, že by i oni mohli dát hlasy Moserové. Další členové ČSSD ale dali najevo, že by raději směřovali k úplně nové volbě hlavy státu. To by znamenalo, že by dnes nebyl nikdo zvolen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám