Hlavní obsah

Autory blesků na policejních autech policie odtajnila až po týdnu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autorem nové podoby policejních aut se stříbrnou metalízou a modrožlutými reflexními prvky je pražské grafické studio Reactor, zjistilo Právo. Odtajnění vítěze „maximálně transparentní soutěže“, jak minulé pondělí uvedlo policejní prezidium, trvalo víc než týden.

Článek

Ačkoli na výtvarné ztvárnění podoby nových služebních vozidel české policie probíhala na internetu za účasti ministerstva vnitra veřejná soutěž, finální návrh nakonec vzešel z dílny firmy, která jej subdodavatelsky vytvořila pro společnost Deloitte Advisory.

Ta realizovala kompletní přípravu tendru na několikaletou dodávku nových policejních vozů v objemu 1,4 miliardy korun. Autoři finálního výtvarného řešení čelili minulý týden kritice kvůli údajnému plagiátorství.

Podoba chystaných policejních vozů totiž nápadně připomíná už v únoru zveřejněný návrh pracovníků Vojenského historického ústavu (VHÚ).

Pouze boční žluté „blesky“ jsou otočené, čímž u řady lidí okamžitě evokovaly symbol nacistické SS.

„Policie ČR nemá vůbec nic proti zveřejnění konkrétního grafika či grafického studia, které je autorem nového designu služebních vozidel,“ sdělil minulý pátek mluvčí policejního prezidia David Kubalák Právu.

:. Nový design policejních aut (Foto: PČR)

Společnost Deloitte se zveřejněním původně váhala právě s ohledem na smluvní závazky vůči policii. V pátek získala od zadavatelů písemný souhlas se zveřejněním a v pondělí poskytla Právu jméno firmy, která výtvarné návrhy vytvořila.

Vedení ústavu: nejde o plagiátorství

Prezidium zároveň po jednání s vedením VHÚ oznámilo, že ředitel této instituce Aleš Knížek neshledává na vybraném návrhu prvky plagiátorství.

„Návrhy, které u nás vznikly, jsme dali plně k dispozici policejnímu prezidiu,“ uvedl v pondělí pro Právo Knížek.

„Když budete mít za úkol pomalovat auta podle nějakého vzoru – a v tomto případě se braly v potaz i vzory ze zahraničí – setkáte se s mnoha podobnými nápady. Tady určitě nejde o žádné plagiátorství. Nejde o umělecké dílo,“ dodal ředitel VHÚ.

Studio Reactor dodalo podle jednatele Petra Holického celkem sedm výtvarných návrhů, které pak prošly několika koly připomínek a úprav.

„Vybraný návrh ještě doznal detailních změn v dalších čtyřech připomínkovacích kolech,“ uvádí Holický, který se na grafice policejních aut osobně podílel.

Zda při práci, která podle jeho slov trvala nejméně jeden a půl měsíce, využíval i návrh VHÚ, který byl již v únoru zveřejněn, nechtěl říct. „To nebudeme komentovat,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám