Hlavní obsah

Škromach trvá na příspěvku pro důchodce

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protože ČSSD nechce bránit důchodcům ve zvýšení jejich příjmů, nebude blokovat vládní návrh snížit podmínku pro jejich valorizaci z 10 na pět procent inflace. Přesto si připravila pro jednání Sněmovny bonbónek. Navrhne doporučující usnesení, že má vláda vyplatit důchodcům tisíc korun, jak slibovala ODS před posledními volbami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Škromach

Článek

„Současný premiér Topolánek se k tomu zavázal dokonce písemnou smlouvou,“ řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. „Chtěl bych jenom říct, že se nebudeme chovat jako oni. Nejsme opozice, která za každou cenu bojkotuje, co vláda připraví, a chceme, aby naši důchodci dostali přidáno, byť jsme připraveni, že ten návrh přichází pozdě,“ uvedl Škromach.

Podle něho ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas ještě nezačal pracovat na nařízení vlády, které důchody podle nižší valorizační podmínky zvýší zhruba o 450 korun. Škromach tvrdí, že důchodci změnu mohou pocítit nejdříve v srpnu. „Tedy před volbami,“ odtušil Škromach.

Soc. dem. se nevzdává svého návrhu na jednorázovou výplatu 6000 korun důchodcům, což by mělo kompenzovat dopady reforem a inflaci. Podle Škromacha může nakonec jít o jinou částku, třeba pět nebo 10 tisíc korun, záleží to na politických dohodách.

Topolánkův přístup prý připomíná bolševiky

Škromach se také do Topolánka pustil kvůli jeho vystoupení na poslední tripartitě. „Jsou to právě zaměstnavatelé a zaměstnanci, kteří financují celý státní systém včetně sociálního. A myslím si, že tento přístup, který zvolil předseda Topolánek spíše připomíná postup bývalých bolševiků, kteří si z odborů ROH vytvořili převodovou páku a sloužili bývalému režimu. Doufám, že odbory ani zaměstnavatelé tlaku nepodlehnou a nestanou se převodovou pákou vlády Mirka Topolánka,“ řekl Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám