Hlavní obsah

Silnice byly dopoledne s opatrností sjízdné, dopravu komplikoval sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny dálnice a silnice v České republice byly v neděli ráno sjízdné, část z nich však pouze se zvýšenou opatrností. Týkalo se to například rychlostní komunikace R6 mezi 161. a 169. kilometrem a potom Železnorudska či Benešovska, kde dopoledne hustě sněžilo.

Foto: Ondřej Grym, Novinky

Na Benešovsku hustě sněžilo, silnice namrzaly. Bez zimních pneumatik byly stěží sjízdné.

Článek

Zvýšenou opatrnost bylo třeba věnovat řízení zejména v okresech Český Krumlov, Cheb, Jeseník, Náchod, Sokolov, Šumperk, v šumavské části Plzeňského kraje, na Žamberecku a Železnorudsku, kde leží na silnicích zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Na Děčínsku je místy na vozovkách ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Teploty se pohybovaly v rozmezí od minus osmi do plus osmi stupňů Celsia.

Husté sněžení komplikuje provoz

Ve středních Čechách ráno hustě sněžilo, silnice byly s opatrností sjízdné. Místy napadlo až deset centimetrů sněhu. S rozbředlým sněhem na silnicích a horší viditelností bylo nutné počítat i na Benešovsku, kde po ránu a během dopoledne také sněžilo a někteří řidiči mohli mít bez zimních pneumatik problémy v kopcovitém terénu. 

:. Silnice na Benešovsku byly v neděli dopoledne sjízdné jen s opatrností. foto: Novinky/Ondřej Grym

Silnice v ostatních okresech byly převážně holé a suché, občas se vyskytují sněhové přeháňky, například na Kladensku, Rakovnicku či v okrese Praha-východ.

Většina silnic ve Zlínském kraji byla sjízdná bez omezení. Komunikace 2. a 3. třídy na Vsetínsku byly sjízdné se zvýšenou opatrností, v horských polohách ležela na silnicích slabá vrstva ujetého sněhu, silnice byly mokré a místy namrzaly. Silničáři povrch vozovek ošetřovali posypem.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučovali silničáři na většině silnic v Karlovarském kraji. Všechny komunikace v kraji byly sjízdné, kvůli sněhovým přeháňkám byly mokré.

Pozor si měli dát zejména řidiči na Sokolovsku, kde byla kvůli sněžení snížená viditelnost. Mokré silnice byly také na Chebsku a Karlovarsku a na rychlostní silnici R6. V Krušných horách místy sněžilo a silnice byly většinou mokré.

V horách Libereckého kraje sněžilo, opatrnost byla na místě. V západních Krkonoších byly ráno sjízdné všechny silnice - některé ale s velkou opatrností. Na Jilemnicku drobně sněžilo a některé horské vozovky druhé a třetí třídy pokrývaly zbytky zledovatělého sněhu, krytého posypem.

Foto: Ondřej Grym, Novinky

Přeháňky místy přecházely v tzv. bílou mlhu.

:. Přeháňky místy přecházely v tzv. bílou mlhu.foto: Novinky/Ondřej Grym

"Dobře vybaveným řidičům nemůže dnes ráno a dopoledne dělat problémy cesta do žádného lyžařského areálu v západních Krkonoších," upozornil dispečer. Teploty v okolí horských silnic v Libereckého kraje se ráno pohybovaly mírně pod nulou. Nejvíce rekreantů mířilo v kraji o velikonočním víkendu právě do západních Krkonoš, kde zůstávalo v provozu šest čtyřsedačkových lanovek.

Sněhové přeháňky mohly zkomplikovat jízdu hlavně ve vyšších polohách Jihočeského kraje. Opatrnost radili silničáři řidičům především na Prachaticku a Českokrumlovsku, občas sněžilo také na Strakonicku, Písecku a Českobudějovicku. Silnice byly průběžně ošetřované a nebyly hlášeny žádné problémy se sjízdností.

Hlavní tahy byly suché nebo vlhké, náledí silničáři nezaznamenali. Pozor si řidiči měli dát hlavně na Šumavě a v v oblasti Vyšebrodska, Lipenska a Hornoplánska, kde na cestách udržovaných inertem ležela místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Husté sněžení zhoršovalo sjízdnost silnic na Plzeňsku. Řidiči museli počítat se sněžením a s mokrými vozovkami, správci komunikací proto doporučovali sjízdnost se zvýšenou opatrností. Na Šumavě se na některých komunikacích držela vrstva ujetého sněhu. V kraji se teploty pohybovaly zhruba mezi minus třemi stupni a nulou.

Jízdu se zvýšenou pozorností doporučovali silničáři například na silnicích na severním Plzeňsku, kde byly silnice vyšších tříd po sněžení a chemickém ošetření mokré, na silnicích třetích tříd byly místy zbytky nebo slabá vrstva sněhu.

V Ústeckém kraji museli řidiči dát pozor v Krušných horách, sněžilo. Všechny sledované silnice na území Ústeckého kraje byly sjízdné. Sněhové přeháňky ale komplikovaly dopravu v Krušných horách, kde řidiči na dálnici D8 i silnicích vyšších a nižších tříd měli jezdit se zvýšenou opatrností. Vlivem srážek zde byla navíc snížená viditelnost.

Na celém území kraje bylo zataženo se sněhovými přeháňkami či deštěm se sněhem, většinou foukal slabý vítr. Teploty se pohybovaly od mínus tří do plus dvou stupňů.

Ve vyšších polohách Krušných hor napadlo v uplynulých dnech místy více než 20 centimetrů nového sněhu, v horských střediscích dosahovala sněhová pokrývka až 35 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám