Hlavní obsah

Poslanci prolétali na lince Praha - Ostrava více než dva milióny

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/OSTRAVA
Aktualizováno

Někteří moravskoslezští poslanci nadále využívají vymoženosti, že se do Sněmovny do Prahy mohou dopravovat letecky. Loni musela kancelář Sněmovny zaplatit za jejich letenky z Ostravy do Prahy a zpět dva milióny a 266 tisíc korun.

Článek

„Celkově bylo kanceláří zakoupeno v roce 2007 pro poslance z Moravskoslezského kraje 328 kusů letenek,“ vypočítal Roman Žamboch z tiskového odboru kanceláře Sněmovny.

Výhodu – létat zadarmo do práce – mají pouze poslanci z Moravskoslezského kraje, kteří to mají nejdále. Cena hrazených letenek z Ostravy do Prahy se loni pohybovala v rozmezí od 4 659 do 7 624 korun.

Poslanci přitom mají k dispozici zdarma veřejnou hromadnou dopravu. Kdyby například využívali rychlovlak Pendolino, nemusela by mít Sněmovna miliónové výdaje navíc. V současné době se navíc doba cesty vlakem a letadlem a pohodlnost cestování značně přiblížily.

Kolik loni prolétali zákonodárci (v Kč)
institucepočet zakoupených letenek za rok 2007celková cena
Sněmovna3282 266 000
Senát13103 307
Zdroj: kanceláře Sněmovny a Senátu

Kdo létal nejvíc, říct nechtějí

Na dotaz Práva, kteří ze třiadvaceti moravskoslezských zákonodárců loni létali do Sněmovny nejčastěji, odmítla kancelář odpovědět. Přitom kancelář již jednou v minulosti tyto údaje médiím poskytla. Poté, co se však na adresu nejčastěji létajících zákonodárců snesla vlna kritiky, odmítá již informace poskytovat.

Oproti poslancům využívali loni moravskoslezští senátoři letecké dopravy minimálně. Kancelář Senátu nakoupila pro desítku moravskoslezských senátorů celkem 13 letenek.

„Náklady na leteckou přepravu senátorů z kraje do Senátu v roce 2007 činily 103 307 korun,“ uvedl tiskový tajemník kanceláře Senátu Petr Kostka.

Reklama

Výběr článků

Načítám