Hlavní obsah

Vichřice Kirsten má nabrat na síle v noci a ve čtvrtek

Právo, Novinky, vm, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vichřice Kirsten, která měla podle původních předpovědí ve středu dorazit do České republiky, nabere na intenzitě hlavně v noci na čtvrtek. Mohutný vítr pak povane i během dne, neměl by však dosahovat takové síly jako vichřice Emma, která zasáhla Česko předminulý týden. Vítr, spojený s deštěm a místy i kroupami, zesiluje již od středečního odpoledne, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Článek

Silné poryvy větru lze očekávat až do čtvrtečního večera. V horských oblastech však vítr dosáhl rychlosti 90 až 100 km/h už během středečního odpoledne. Vítr takové síly může foukat ve čtvrtek například na celém území Vysočiny.

V nížinách bude po zbytek středečního foukat vítr o rychlosti 60 km/h, uvedla Honsová.

Prahou se přehnal déšť s kroupami

Hlavní město postihl ve středu odpoledne nečekaně prudký déšť s kroupami. Během chvíle po některých komunikacích tekly silné proudy vody. Dopravní situaci v hlavním městě to ale nijak neomezilo.

:. Déšť s kroupami v Praze ve středu odpolednefoto: Právo/Karolína Kudynová

"Nezaznamenali jsme více nehod než je obvyklé,“ uvedl šéf dopravní policie Pavel Švrčula. Ani provoz městské hromadné dopravy zatím náhlý déšť neomezil.

Největší vzestup hladiny se čeká na Otavě

Na tocích odvodňujících oblast Šumavy se očekávají vzestupy vodních hladin s možností dosažení I. stupně povodňové aktivity, ojediněle pak dosažení i II. stupně, zejména pak v povodí Otavy.

Řeky na Šumavě ve středu mírně rozvodnil vydatný déšť. Horní toky Otavy a Teplé Vltavy překročily první povodňové stupně. Nyní už postupně kulminují a více by stoupat neměly, řekl vpodvečer českobudějovický hydrolog Tomáš Vlasák.

Na západě Čech dosáhla stupně bdělosti Otava v Rejštejně a Sušici. V jižních Čechách k prvnímu stupni povodňové aktivity zvedl déšť hladinu Teplé Vltavy v Lenoře. K druhému povodňovému stupni už zřejmě nestoupnou. "Řeky nyní postupně kulminují, zítra (ve čtvrtek) už budou hladiny jen klesat," doplnil Vlasák.

Doporučuje se zabezpečit okna, skleníky a lehčí věci, nepohybovat se poblíž vyšších a starších budov a v blízkosti větších stromů.

Je také třeba dávat si pozor při jízdě v autě a na možnost pádu drátů elektrických rozvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám