Hlavní obsah

Asistenti poslanců přijdou na 36 tisíc

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Asistenci poslanců berou více než polovinu měsíční mzdy poslanců. Zatímco zákonodárce si v základu přijde na 64 500 plus náhrady, jeho asistent má měsíčně na výplatní pásce 36 000 korun. To se blíží dvojnásobku průměrné mzdy v zemi, která činí 21 692 korun.

Článek

Do roku 2006 určovali výši odměn pro asistenty sami zákonodárci. V té době platilo, že každý poslanec mohl mezi své spolupracovníky rozdělit 35 tisíc korun. Rozpočtový výbor se však odmítl pravidelně k otázce platů vracet. Rozhodl tedy, že každoročně se bude automaticky zvyšovat tato částka o sumu, o kterou v předchozím roce narostl index spotřebitelských cen.

Již loni proto asistenti mohli dostat dohromady zhruba o osm set korun více.

Loni ale poslanci tuto doložku zrušili. platila tak pouze jeden rok.

Sám zákonodárce pobírá základ 64 500 korun měsíčně (plus až 43 tisíc nezdaněných náhrad). V praxi ale bere většina z nich ještě navíc příplatky za funkci.

Studentská praxe

Asistenti pracují na smlouvu na základě živnostenského oprávnění. Z odměny si sami platí daně i zdravotní a sociální pojištění. O tom, koho si poslanec vybere, rozhoduje jen on sám a je na něm, zda bude mít jednoho, kterému poskytne částku celou, nebo zda si vezme k ruce pomocníků více a částku mezi ně rozdělí, jak bude chtít.

Často je to v praxi tak, že někteří asistenti působí ve volebním obvodu a jiní zajišťují poslancovu agendu v hlavním městě. Jako asistenti působí často studenti práv či ekonomických oborů. Je to pro ně dobrá praxe a možnost, jak přičichnout k nejvyšší politice, dostat se do parlamentní knihovny či získat přístup k dokumentům. Jejich odměny patří k těm nejnižším, minimum je 1000 Kč měsíčně.

Rodinná malá domů

V tomto volebním období poprvé všichni poslanci zveřejnili na sněmovních stránkách jména svých spolupracovníků. S výjimkou jediného, poslance ODS Lubomíra Suka, který neuvedl nikoho.

Seznam asistentů prozrazuje, že v mnoha případech zákonodárci zaměstnávají stranické funkcionáře či přátele. Výjimkou nejsou případy, kdy plat asistenta zůstane v rodině. A to přesto, že poslanci byli za tuto praxi kritizováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám