Hlavní obsah

Praha 7 spouští placené stání

Právo, Karolína Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedmá městská část spustí v sobotu 1. března rezidenční zóny placeného parkování, a připojí se tak k systému, který funguje od začátku listopadu v levobřežní části Prahy 1 a ve druhé městské části, od 18. února pak na území Prahy 3.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Článek

Radnice ve čtvrtek otevřela i první odtahové parkoviště v Bubenské ulici 92 poblíž železničního mostu, kam budou policisté odtahovat auta, která nemají za oknem platnou kartu pro místní obyvatele a podnikatele, a v modré zóně tedy nesmějí stát. Modré zóny pokryjí 85 parkovacích stání.

Společnost Parking Praha instalovala přes 1500 svislých dopravních značek a namaluje asi padesát kilometrů modrých čar. Oranžové krátkodobé a zelené dlouhodobé návštěvnické zóny budou spuštěny až 1. května, do té doby v nich mohou stát jak návštěvníci, tak rezidenti, kteří si ještě nestihli vyzvednout kartu, bezplatně.

Placené parkovací zóny v Praze.

foto: Novinky/Magistrát Hl. města Prahy

Kartu ještě nemá asi 500 lidí

I v Praze 7 nechali lidé koupi parkovacích karet na poslední chvíli a dnes na radnici čekali na jejich vydání dlouhé hodiny. A na některé se nedostalo, protože jejich nápor není úřad schopen zvládnout.

„Za poslední týden jich úřad vydal tisíc, přitom za celý prosinec jen sedmdesát,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí sedmé městské části Martin Vokuš. Pro rezidenční a abonentní kartu si již přišlo 7500 občanů, podle Vokuše jich zbývá asi pět set.

„Situace je obdobná jako v Praze 3. V 11 hodin dojdou pořadové lístky a na ostatní se ten den už nedostane,“ popsal situaci dva dny před spuštěním zóny. „Někteří lidé tradičně nechali vyřízení karty na poslední chvíli. Přitom měli lidé na získání karty půl roku. Informovali jsme je skrze média, dávali informační lístky za stěrače, do schránek,“ uvedl starosta Prahy 7 Marek Ječmének.

Pokud bude ze sedmé městské části odtaženo špatně zaparkované auto, najde ho majitel na novém parkovišti s nonstop provozem v Bubenské ulici č. 92 u železničního mostu. Jeho kapacita je 70 míst. „Místo je v centru Prahy 7 v dojezdové vzdálenosti 10 minut z jakékoli části. Majitelé získají ke svým odtaženým autům nyní podstatně rychlejší přístup než dřív, kdy museli pro auta dojet na Smíchov, do Libně nebo Radlic,“ sdělil Ječmének.

Parkoviště má radnice v nájmu zatím na dva roky. Za odtah vozidla do 3,5 t se platí 1300 korun, za první den, kdy na něm stojí, si parkoviště účtuje 150 Kč, za každý další započatý den 200 korun. Odtahy budou v sedmé pražské části zabezpečovat tři odtahová vozidla. O zavádění zón uvažují i další městské části, například Praha 5 a 10, které sousedí s oblastmi, kde zóny placeného stání už fungují, a slouží tak jako parkoviště pro řidiče, kteří v nich nechtějí nebo nemohou parkovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám