Hlavní obsah

Senátor Novotný: jestli mi prokážou lež, odejdu z politiky

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda klubu SNK, senátor Josef Novotný uvedl, že pokud by se zjistilo, že si údajné korupční obvinění senátorů ODS vymyslel, stáhne se z politiky. Řekl to v pátek na on-line chatu čtenářům Novinek. Novotný před volbou prezidenta uvedl, že mu dva senátoři z ODS nabízeli dvoumiliónový úplatek za to, že dá hlas Václavu Klausovi.

Článek

"Pokud by se prokázalo, že jsem si vše, co jsem uvedl policii, vymyslel, tak politiku opustím," řekl Novotný. "Věřím, že se pravdivost mých slov prokáže, méně už věřím tomu, že bude celá věc dotažena soudně," dodal.

"Jedná se o senátory z ODS," řekl, jejich jména ale neuvedl. "Komplikoval bych vyšetřování a riskoval žalobu na poškození dobrého jména," vysvětlil.

Média spekulují v souvislosti s ovlivňováním Novotného o třech senátorech ODS: Vlastimilu Sehnalovi, Vítězslavu Jonášovi a Richardu Svobodovi. Všichni patří do téhož regionu jako Novotný, ale jakékoliv ovlivňování či nátlak na Novotného kvůli možnému hlasu pro Václava Klause již dříve odmítli a označili to za „nehorázné“.

Novotný podal kvůli údajné korupci trestní oznámení a absolvoval policejní výslech. Žalobkyně v pátek dala zelenou vyšetřování možného uplácení, údajným vydíráním se zřejmě policie zabývat nebude.

"Policie se vyšetřováním odpovědně zabývá a nechci připustit, že záleží pouze na vůli ministra (vnitra Ivana Langera). To by bylo špatné," řekl senátor.

"Všichni by měli jít na detektor lži"

Přímé důkazy ke svému tvrzení nemá. "Na nabídku úplatku přímý svědek není, ale doufám, že má výpověď na policii bude konfrontována se záznamem z kamer a dodá mému tvrzení důvěryhodnosti. Pravdivost svých slov jsem připraven potvrdit detektorem," uvedl s tím, že zpoždění, se kterým událost oznámil, bylo způsobeno jeho nemocí.

Dodal, že by na detektor lži měli jít i senátoři ODS. "Všechny zúčastněné jsem k tomu už několikrát vyzval a byl bych jenom rád, kdybychom na detektor všichni šli," řekl.

Rozhovor mezi senátory ODS a Novotným slyšel prý i předseda senátorů KDU-ČSL Adolf Jílek. "Uvedl jsem jej jako svědka, který by mohl potvrdit vyhrožování. Stál totiž v té době přímo vedle mě a z výrazu jeho tváře jsem viděl, že se mu výhružná slova také nelíbila. Sám ale patřil k aktivistům za zvolení Václava Klause a zřejmě proto si nic nepamatuje," uvedl Novotný.

Senátor také zmínil rozhovor, ve kterém Langer vysvětloval vicepremiérovi Martinu Bursíkovi (SZ), že v případě nezvolení Klause půjdou někteří lidé "bručet". "To je jasným důkazem atmosféry a tlaků, kterým jsme byli jako volitelé vystaveni. Tito pánové jsou ale koaliční partneři, kteří nebudou chtít celý rozhovor rozmazávat," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Novotný prý dal policii dvě jména

Předseda senátorského klubu SNK Josef Novotný upřesnil 18. února při výslechu na policii jména dvou senátorů ODS, z nichž jeden mu měl v souvislosti s nedávnou...

Výběr článků

Načítám