Hlavní obsah

Studenti utrácejí tisíce za přihlášky na vysokou školu

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší profesní uplatnění či vyšší společenskou prestiž mají podle studentů absolventi českých univerzit. Drtivá většina vysokoškoláků o důležitosti vyššího vzdělání nepochybuje, a je pro ně tudíž velkou motivací dostat se na nějaký obor. Neváhají tak utratit i tisíce korun za podání několika přihlášek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Studium na univerzitě za prestižní záležitost považuje na sedmdesát procent lidí, které v anketě oslovily Novinky. Každoročně se chce na akademickou půdu dostat na desetitisíce maturantů, místo je však jen pro část z nich.

Navíc každý, kdo má zájem dostat se na vybraný obor, musí bezpodmínečně zaplatit přihlášku, tedy asi pět set korun. Spousta absolventů si jich však podá více, aby se zvýšila jejich šance na přijetí.

Investice za tisíce

„Zaplatila jsem si pět přihlášek, abych měla jistotu, že se někam dostanu. Uspěla jsem ve všech přijímačkách, takže jsem si pak mohla vybrat obor, který jsem chtěla,“ řekla Pavlína Kohoutová, studentka Vysoké školy ekonomické v Praze.

Stejného počtu přijímacích řízení se podle ankety Novinek, která proběhla mezi víc než třemi sty studenty pěti tuzemských univerzit, účastnilo na 36 procent současných vysokoškoláků. Neváhali tak zaplatit až dva a půl tisíce korun. Ještě více investovalo přes sedm procent respondentů.

Něco přes padesát procent studentů zaplatilo až 1500 korun, tedy za účast na třech přijímacích řízeních. S jednou podanou přihláškou si vystačilo necelých šest procent dotázaných.

Podle jedné medičky je více přihlášek větší zárukou na úspěch. „Jednu přihlášku bych si nedala. Jinak doufám, že pokud to dostuduji, dopadnu lépe než někdo, kdo má jen učňák. Navíc je studium na univerzitě pro mě prestižní, jinak bych to nedělala,“ řekla Kateřina Roušarová.

O vysoké škole pochybují jen lidé z humanitních oborů

Že absolvování vysoké školy pomůže mladým lidem k lepšímu profesnímu uplatnění téměř nikdo nepochybuje, jen pouhá čtyři procenta si myslí, že jim akademický titul k lepší práci nepomůže. Jedná se zejména o studenty humanitních oborů.

Ankety Novinek se zúčastnilo na 316 studentů ekonomických, technických, humanitních, přírodovědných a lékařských oborů z Masarykovy univerzity, Západočeské univerzity, Karlovy univerzity, Českého vysokého učení technického a Vysoké školy ekonomické. Dotazovaní za sebou měli minimálně jeden rok prezenčního, tedy denního studia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám