Hlavní obsah

Poslanci schválili nasazení protikorupčních agentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna schválila ve třetím čtení novelu trestního řádu, podle které budou při odhalování korupce pomáhat zvláštní policejní agenti. Novelu podpořila drtivá většina poslanců, návrh nyní posoudí Senát.

Článek

„Věřím, že tímto zákonem Policie České republiky získává nový, účinnější nástroj pro potírání negativního fenoménu, který má název korupce,“ řekl ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Policie dosud může agenta nasadit pouze v případech nejzávažnějších trestných činů na základě mezinárodní smlouvy. Nově by tak mohla učinit i při vyšetřování úplatkářství.

Nejde ale o zavedení agenta-provokatéra ani o možnost využití civilistů v roli agentů. Policejní agent by mohl působit v korupčním prostředí a získávat tam informace a důkazní materiál.

Bude známo, jak agenta identifikovat

"Úkolem protikorupčního agenta je proniknout do prostředí, v němž existuje podezření z korupčního jednání a toto prostředí se skrytou identitou mapovat, odhalovat trestnou činnost a shromažďovat důkazy," uvedlo ministerstvo vnitra.

Nasazení policejních agentů má podléhat přísným pravidlům - požádat o ně může žalobce vrchního státního zastupitelství, povolovat ho bude soudce vrchního soudu. Při souhlasu bude muset být jasně řečeno, proč a na jak dlouho se povolení vydává. Bude také muset být známo, na základě čeho bude možné agenta identifikovat.

Snížili kvórum pro místní referendum

Poslanci také schválili snížení kvóra pro místní referenda. Dosud je podmínkou platnosti místních referend nadpoloviční účast voličů, poslanci ale rozhodli o snížení na 35 procent. Předlohou se bude zabývat Senát.

Pokud jde o závaznost referenda, zachovává vládní návrh současné podmínky. Bez ohledu na účast v referendu by jeho výsledek byl závazný pouze tehdy, když určité rozhodnutí podpoří nejméně čtvrtina všech oprávněných voličů.

Vládní novelu podpořila i opozice. Sociální demokraté ve sněmovně prosazovali podobný návrh z vlastní dílny, nakonec ale podpořili i vládní záměr.

Reklama

Související články

Vláda schválila institut protikorupčního agenta

Vláda na svém středečním zasedání schválila návrh novely trestního řádu (zákon o trestním řízení soudním) rozšiřující použití institutu tzv. protikorupčního...

Výběr článků

Načítám