Hlavní obsah

Odbory chtějí stávkovat kvůli Julínkově reformě

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odbory jsou připraveny stát v čele demonstrací a stávek proti reformě zdravotnictví, jak ji chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Podle ministerstva zdravotnictví však bude reforma znamenat větší dostupnost zdravotní péče.

Foto: Václav Pergl, Právo

Zleva zástupce Svazu pacinetů, Jiří Schlanger, předseda odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, Jaroslav Zavadil, místopředseda a Milan Štěch, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Článek

„Je to brutální útok na dostupné zdravotnictví,“ prohlásil ve čtvrtek Milan Štěch, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Zavadil: "Je to velká zdravotnická loupež"

Jeho místopředseda Jaroslav Zavadil šel ještě dál: „Chystá se velká zdravotnická loupež a musíme udělat vše pro to, abychom jí zabránili.“

Podle odborářů se zdravotnictví díky Julínkovým sedmi novým zákonům stane jenom byznysem a dostupnost zdravotní péče bude ohrožena. Odbory nesouhlasí s tím, aby se zdravotní pojišťovny i velké, dnes státní, nemocnice, staly akciovými společnostmi, protože budou omezovat svobodnou volbu lékaře i rozsah péče.

Jde o trensfer majetku

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel soudí, že „za Julínkovou reformou je třeba vidět transfer majetku do soukromých rukou“.

Odbory vydaly i prohlášení, v němž tvrdí, že vybrané peníze na zdravotní pojištění budou místo k úhradě co nejlepší zdravotní péče sloužit především k vytváření zisku, jehož většinu majitelé pojišťoven odvedou mimo zdravotnictví.

„Varujeme politiky i veřejnost před následky připravované velké zdravotnické loupeže, která bude znamenat zhoršení dostupnosti zdravotní péče, omezení jejího rozsahu i snížení její kvality,“ píše se v prohlášení.

„Využijeme demonstrace, stávky, abychom zabránili tomu, že dostupné zdravotnictví bude ukradeno,“ řekl Štěch.

Ministerstvo zdravotnictví: Jde nám jen od dostupnost péče

S odbory ale nesouhlasí mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. „Zásadně nesouhlasíme. Vše, co ministerstvo dělá, směřuje k tomu, aby péče byla pro pacienty dostupná. Kdo reformu nechce, ten ohrožuje dostupnost péče pro budoucí generace,“ prohlásil Cikrt.

Odbory si ale stojí na svém a podporuje je i Svaz pacientů. Jeho místopředseda Josef Mrázek včera uvedl, že Julínkova reforma „není vymyšlená pro lidi, ale na objednávku některých finančních skupin nebo lidí“.

Proto se odbory, které působí ve zdravotnictví, ale i odborová centrála a Svaz pacientů sjednotily a chtějí Julínkovým krokům zabránit.

Podle informací Práva sedm nových zákonů, které by měly reformovat zdravotnictví, by mělo jít v květnu do vlády a v červnu do parlamentu.

Rath je proti

"Návrhy jsou pro nás absolutně nepřijatelné,“ prohlásil pro Právo David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a předseda zdravotního výboru sněmovny. Julínek to tedy s jejich prosazením nebude mít jednoduché, ale netají se tím, že chce, aby platily od roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám