Hlavní obsah

Hory zažily nápor lyžařů, přilákalo je pěkné počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečné počasí přilákalo hlavně v neděli na české hory tisíce lyžařů. V mnohým střediscích panovaly ideální podmínky a na většině míst byla o víkendu nejlepší návštěvnost od vánočních svátků, což souvisí i se začátkem jarních prázdnin v některých okresech.

Článek

Teploty také klesly pod delší době hlouběji pod nulu a provozovatelé zimních areálů mohli zasněžovat svahy technickým sněhem.

V Jizerských horách a v západních Krkonoších si provozovatelé i milovníci hor pochvalovali hlavně slunečnou neděli. Jezdilo se ve všech střediscích, někde se i přes den vyráběl technický sníh. Například v Harrachově dnes lyžaři čekali ve frontách na vleky až 15 minut.

Zatím nejlepší podmínky v letošním roce byly ve východní části Krkonoš a i v Orlických horách, kam se vypravily tisíce lyžařů. V Peci pod Sněžkou lyžovalo nadprůměrných 3000 až 4000 lidí a parkoviště byla zcela zaplněná. Po několika deštivých víkendech bylo krásné slunečné počasí.

Lyžařský ráj v Jeseníkách a Beskydech pokazí vichřice

Slunce přilákalo lyžaře i do Jeseníků, kde byla největší návštěvnost od vánočních svátků. Spokojeni mohli být lyžaři na Červenohorském sedle, v Petříkově i na Ovčárně.

Tisíce lyžařů i běžkařů přijely o víkendu do Beskyd, kde rovněž panovalo slunečno a bezvětří. V provozu byla všechna větší lyžařská střediska - například na Pustevnách lyžovalo 2000 lidí. Na sjezdovkách si milovníci hor užívali 25 až 75 centimetrů převážně technického sněhu.

Večer a v pondělí se ale počasí v Beskydech a Jeseníkách pokazí, rychlost větru zde má v nárazech dosahovat hodnot okolo 100 kilometrů za sekundu. Hřebenové túry by si proto lidé měli podle meteorologů odříci.

Skvělé podmínky i na Šumavě

Na šumavských kopcích panovalo slunečné a mrazivé počasí, které dovolilo spustit sněhová děla. Na Zadov přijelo asi 2500 lidí, do Skiareálu Lipno ještě o něco více. Tento víkend patřil podle provozovatelů středisek k těm povedenějším. Dobré podmínky a nedělní slunečné počasí panovaly i v západní části Šumavy a v Krušných horách, kde napadl i nový sníh.

Lyžařské areály ve Zlínském kraji dnes díky výborným podmínkám doslova praskaly ve švech. Na Vsetínsku si první solidní víkend užili i běžkaři. Vlekaři také využívají každé mrazivé chvilky k zasněžování a úpravám sjezdovek.

Nejméně se lyžovalo ve středních Čechách. Také na Vysočině měla střediska o víkendu slabou návštěvnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám