Hlavní obsah

Bývalý extremista Bacík se rozhodl vystoupit z ODS

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOHUMÍN

Martin Bacík, který měl v minulosti patřit mezi aktivní členy extrémní pravice, se v neděli rozhodl vystoupit z Občanské demokratické strany. V místním sdružení ODS v Bohumíně na Karvinsku zastával pozici pokladníka a v neděli spolustraníkům oznámil svou rezignaci.

Článek

O Bacíkovi se o víkendu objevila informace, že se v minulosti dostal do křížku se zákonem. V roce 2006 zfalšoval volební kandidátku Národní strany, za kterou tehdy kandidoval. Soud jeho trestní stíhání za maření přípravy a průběhu voleb podmíněně zastavil, protože se ke všemu doznal a litoval toho. Uložil mu 12měsíční zkušební dobu. Bacík jako důkaz Právu předložil usnesení soudu.

Věděli o členství u republikánů Miroslava Sládka

„Pan Bacík nám v neděli oznámil, že se rozhodl z ODS vystoupit,“ uvedl šéf oblastního sdružení ODS v Karviné Pavel Drobil. Doplnil, že k nim do strany vstoupil loni na jaře a že ODS věděla pouze o jeho členství u republikánů Miroslava Sládka.

„Kdybychom věděli o jeho aktivitách v Národní straně nebo extremistů, tak jsme ho nikdy nepřijali,“ prohlásil Drobil.

„Je to pravda,“ potvrdil své rozhodnutí odejít z ODS Bacík. „Rozhodl jsem se to udělat kvůli uklidnění situace, aby nedošlo k poškození místní organizace v Bohumíně a ODS,“ sdělil Právu Bacík.

Třiadvacetiletý mladík řekl, že už dávno nemá s neonacisty nic společného a za falšováním kandidátky stála jeho mladická nerozvážnost. Už jako devatenáctiletý vstoupil k republikánům, které pak vystřídala Národní strana. V předloňských komunálních volbách se stal v Bohumíně jejím lídrem.

Na kandidátce jména spolužáků ze školy

Na kandidátku tehdy napsal jména spolužáků ze školy, kteří o tom nevěděli. Dvě studentky kvůli tomu podaly trestní oznámení. Národní strana se nakonec rozhodla dva dny před začátkem komunálních voleb svou kandidátní listinu v Bohumíně stáhnout a Bacíka ze svých řad vyloučila.

Bacík Právu řekl, že vedení bohumínské ODS o svých dřívějších aktivitách informoval. „Když jsem vstupoval do ODS, tak jsem jim řekl, že jsem byl členem Národní strany i republikánů. Že jsem nebyl ledajaký člen. Ptali se mě na to a já jsem nezatloukal,“ dodal. Drobil odmítl, že by je Bacík o všech svých dřívějších aktivitách informoval. „Pouze jsme věděli o jeho členství u republikánů, což kdysi byla parlamentní strana,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám