Hlavní obsah

V Česku loni rekordně přibylo HIV nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V roce 2007 lékaři zaznamenali 122 nově infikovaných lidí virem HIV. Jedná se o rekordní přírůstek. Předloni to nebyla ani stovka případů. Celkem se v tuzemsku nakazilo 1042 lidí a smrtícímu viru přitom už podlehlo 133 z nich.

Článek

Již na konci loňského roku představila ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková statistiku, podle které se počet nemocných v Česku v posledních letech zvyšuje.

Od roku 1986, kdy se testuje, byla HIV infekce zjištěna u 1042 lidí, z nich u 230 se rozvinula nemoc AIDS, 133 zemřelo.

Nemocným lidem v boji s nemocí, ale i s prevencí pomáhá Dům světla v pražském Karlíně.

Ředitel před časem upozornil, že dříve dával stát na programy boje proti AIDS ročně 60 miliónů korun, v posledních letech 20 miliónů.

Nejhorší situace je v Africe

Podle poslední zprávy OSN se na světě virem HIV denně nakazí 6800 lidí a 5700 lidí na AIDS každý den zemře. Nejvíce doléhá nemoc na Afriku, kde žije 22,5 miliónu lidí s virem HIV. V Asii je nakaženo 4,9 miliónu lidí a za poslední sledovaný rok se tam HIV nakazilo 440 000 lidí.

Po celém světě OSA odhaduje na 33 miliónů nemocných. Podle jejich nových revidovaných dat se prý od roku 1981, kdy byl virus objeven, tempo šíření zpomalilo. Počet nově nakažených dosáhl vrcholu v roce 1998 a počet úmrtí byl nejvyšší v roce 2005.

O viru HIV:
Přenáší se především krví, v těhotenství z matky na plod či pohlavním stykem. Virus je obsažen v tělních tekutinách nakažené osoby. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko. Virus způsobuje onemocnění AIDS. Předpokládá se, že se na člověka přenesl z šimpanzů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám