Hlavní obsah

Štěpánek: Topolánek by měl vyřešit nezákonně odvolané radní

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády Mirek Topolánek by se měl vyjádřit a hlavně vyřešit kauzu šesti bývalých členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kteří byli v dubnu 2003 odvoláni na návrh Sněmovny tehdejším premiérem Vladimírem Špidlou. Odvoláni byli údajně kvůli prohrané arbitráži České republiky s americkou společností CME týkající se televize Nova.

Článek

„Tyto důvody nám ale nikdy nikdo nenapsal,“ připomenul Petr Štěpánek, jeden z odvolaných radních.

Šestice bývalých radních dala věc k soudu a letos v květnu pražský Městský soud vynesl rozsudek, že všichni byli odvoláni nezákonně. Mezitím však byla zvolena nová vysílací rada. Co s touto zapeklitou situací, se pokusila na čtvrtečním jednání vyřešit mediální komise Sněmovny.

„Zjistil jsem konzultací s právníky, že tato věc není v kompetenci naší komise,“ prohlásil předseda komise Vítězslav Jandák (ČSSD).

Štěpánek připomenul, že kauza by mohla narušit proces digitalizace. Některý ze subjektů by totiž mohl zpochybnit rozhodování současné vysílací rady. „Nejsme kverulanti, ani kazisvěti, nechceme útočit na současnou radu. Jde nám o to, očistit svá jména,“ prohlásil Štěpánek.

Naznačil, že jediným právním způsobem, jak celou věc vyřešit, je zřejmě jen institut „vypršení nebo doběhnutí mandátu“. Z toho vyplývá, že radním náleží na období od května 2003 plat do doby ukončení jejich mandátu, což bylo u každého z nich různé. Členství ve vysílací radě je na šest let.

„Jsme svolni k nějaké dohodě,“ navrhl Štěpánek. Dodal také, že šestice bývalých radních je připravena dotáhnout kauzu buď v ČR nebo u zahraničních soudů do konce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám