Hlavní obsah

Studentka bojuje v nemocnici s meningokokem

Právo, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

S meningokokovou infekcí leží na infekční klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové studentka Gymnázia a Střední odborné školy z Hostinného na Trutnovsku. „Přijali jsme ji v pondělí. Jiné informace podat nemohu, nemám k tomu svolení rodičů,“ sdělil Právu ředitel nemocnice Leoš Heger.

Článek

Hradecká hygienická stanice nařídila v souvislosti s výskytem potvrzené nákazy opatření lékařského dohledu v trvání od 11. do 16. ledna.

„Nemocná byla naposledy ve škole 9. ledna a onemocnění nám bylo nahlášeno 11.ledna. Opatření se týkají vybraných pětadvaceti osob z kolektivu školy a devíti kontaktů z řad rodinných příslušníků a známých,“ informoval Právo vedoucí odboru epidemiologie hradecké hygienické stanice Jozef Dlhý.

Podle jeho slov jsou nařízená opatření zaměřena zejména na vyšetření u registrujících lékařů, omezení fyzické námahy, vyloučení z účasti na hromadných akcích a zvýšený důraz na zabezpečení přirozeného větrání. „Uzavření školy není po odborné stránce odůvodněné,“ dodal Dlhý.

Onemocnění se vyskytuje u lidí v kterémkoli věku, často i u dětí do jednoho roku. V desetině případů končí do několika hodin nebo dnů smrtí. Lidé se mohou nechat očkovat proti meningokokovi typu A a C, proti typu B, jehož výskyt je poměrně častý, vakcína není.

Reklama

Výběr článků

Načítám