Hlavní obsah

Mlha, ledovka a vítr opět komplikují dopravu

Právo, Novinky, ČTK, per, fia, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Hustá mlha, která v pondělí zahalila Česko, komplikuje i v úterý dopravu na řadě míst Česka. Podobné počasí má panovat v mírnější formě až do konce týdne. Podle meteorologů se přidají i srážky "všeho druhu" od slabého deště přes mrholení až po slabé sněžení. Při teplotách pod bodem mrazu budou vznikat i mrznoucí srážky.

Článek

Sjízdnost silnic na Vysočině po ránu komplikuje místy hustá mlha, v některých částech kraje mrholí. Silnice mohou namrzat. S opatrností jsou sjízdné komunikace druhé a třetí třídy, na nichž leží vrstva zledovatělého sněhu místy s vyjetými kolejemi sněhu. Dálnice D1 a hlavní silnice jsou po chemickém ošetření mokré.

Se souvislou mlhou musejí řidiči počítat především na Třebíčsku a Žďársku, kde také mrholí.

V Pardubickém kraji se ráno mohou vyskytovat mrznoucí mlhy a námrazy. Vozovky budou namrzat zejména na Moravskotřebovsku. Se zbytky rozbředlého sněhu musejí řidiči počítat na Lanškrounsku. Zbytky zledovatělého sněhu udržují v regionu Železných hor a na hlavním tahu přes Suchý vrch na Orlickoústecku.

Na silnicích druhé a třetí třídy na Náchodsku a Rychnovsku leží vrstva ujetého sněhu a řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Ostatní silnice v hradeckém kraji jsou většinou holé a mokré. Dálnice D 11 z Prahy do Hradce Králové je sjízdná bez omezení.

Jízdu Jindřichohradeckem a Prachatickem může může zkomplikovat mlha, která zhoršuje viditelnost a hrozí namrzání vozovek. Některé silnice nižších tříd také pokrývá zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Hlavní tahy v regionu jsou holé a sjízdné bez omezení.

Problémy mohou mít motoristé na Šumavě a na dalších cestách, kde se nesolí. Zbytky ledu zůstávají v lesních úsecích. Silničáři proto radí opatrnou jízdu hlavně ve vyšších polohách.

Vozovky se změní v led

„Musíme počítat, zejména do středy, s tvorbou námrazy, ledovky, sněžením a silným větrem, který na Českomoravské vrchovině a na horách bude v nárazech dosahovat až sto kilometrů v hodině a v nížinách 60 km za hodinu,“ sdělila Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Už v pondělí byly v Praze překročeny prachové limity v důsledku inverzního počasí. Některým lidem se hůře dýchalo, cítili se unaveni. Řidičům počasí komplikovalo cestu, ale protože během úterý a středy bude na některých místech pršet a vozovka se změní v led, může situace být ještě horší.

Srážky čekají meteorologové hlavně na jižní Moravě a také na severozápadě Čech. Na některých místech se pravděpodobně vytvoří i nová, několika centimetrová sněhová pokrývka. Naopak v místech s mrznoucími srážkami hrozí tvorba nebezpečné ledovky.

:. Opatrní by měli být motoristé i při parkování. Riskantní je nechat vůz v zatáčce, kterou projíždějící řidiči nemusí zvládnout. Do zaparkovaného focusu na snímku narazila na zledovatělé vozovce dvě auta za sebou.

V závěru týdne se bude oteplovat

:: V úterý a ve středu se budou ranní teploty pohybovat od 1 do –3 stupňů, úterní odpolední teploty vystoupí na 0 až 4, ve středu a ve čtvrtek se pak oteplí na 3 až 7 stupňů.

:: Ještě citelnější vzestup teplot očekávají meteorologové o víkendu. V sobotu má rtuť vystoupit dokonce na 8 až 12 stupňů, v neděli má potom být o dva stupně chladněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám