Hlavní obsah

Důvěra lidí v Čunka se dál propadá

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek se za poslední měsíc v důvěryhodnosti u občanů propadl o 11 procent. Lidé naopak nejvíce důvěřují prezidentovi Václavu Klausovi (64 procent), druhým je ombudsman Otakar Motejl (62 procent). Důvěru zhruba třetiny dotázaných má ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (38 procent) a ministryně obrany Vlasta Parkanová (37 procent). Uvedlo to Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Článek

Čunkův pokles je nejvýraznější ze všech politiků, k nimž se lidé vyjádřili. Přesně před rokem měl přitom důvěru 44 procent občanů. Kromě Čunka se nejvíce propadl ministr práce Petr Nečas, a to o šest procentních bodů.

V porovnání s listopadovým průzkumem významně narostla důvěra v předsedu Ústavího soudu Pavla Rychetského, šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka a ministra Václaha Jehličky (všichni získali čtyři procentní body). Ministr Jiří Pospíšil si polepšil o pět, Schwarzenberga o šest procentních bodů.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Vezme-li se v úvahu součet kladných a záporních hodnocení, jen u Klause, Motejla a Rychetského převažuje kladné hodnocení. Naopak mezi osobnosti se silně převažující nedůvěrou (tedy s převahou negativního hodnocení větší než 30 procentních bodů) patří premiér Mirek Topolánek, ministr vnitra Ivan Langer, ministr financí Miroslav Kalousek, šéf lidovců Jiří Čunek a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Důvěra k politikům (v %)
politikzáříříjenprosinec
Václav Klaus66x64
Otakar Motejl59x62
Karel Schwarzenberg (za SZ)32x38
Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)363937
Pavel Rychetský32x36
Jiří Paroubek (ČSSD)323534
Mirek Topolánek (ODS)242522
Tomáš Julínek (ODS)15x13
Aleš Řebíček (ODS)10x13
Jiří Čunek (KDU-ČSL)232312
zdroj: CVVM

Anketa

Který z politiků má vaši důvěru?
Václav Klaus
18,7 %
Karel Schwarzenberg
20,4 %
Jiří Paroubek
51,2 %
Mirek Topolánek
3,4 %
Jiří Čunek
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13134 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám