Hlavní obsah

Vláda podá trestní oznámení kvůli libyjskému dluhu

Novinky, jos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí podá trestní oznámení v kauze deblokace libyjského dluhu, vzniklého ještě v době Československa. Vláda se na tom dohodla na středečním neveřejném jednání.

Článek

"Na posledním mezivládním jednání předložila libyjská strana dopis z roku 1997, který zpochybňuje existenci tohoto dluhu. Vzhledem k tomu, že zmíněný dopis nemá ani základní předepsané náležitosti, obsahuje chyby a překlepy, jedná se evidentně o snahu poškodit zájmy České a Slovenské republiky a uvést v omyl libyjskou vládu," řekl po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek.

Úřad proto podle něj podává na základě tohoto dokumentu podnět k šetření orgánům činným v trestním řízení.

Na případ upozornila Mladá fronta Dnes, podle které se na problém přišlo až nyní. V kauze má figurovat mimo jiné náměstek někdejšího ministra financí Ivana Pilipa Libor Svoboda.

Na případ upozornila Mladá fronta Dnes, podle které se na problém přišlo až nyní. V kauze má figurovat mimo jiné náměstek někdejšího ministra financí Ivana Pilipa Libor Svoboda.

"Libyjský dluh je navíc do současnosti plně evidován v národních bankách obou států a o jeho dořešení budou dále pokračovat jednání s libyjským ministerstvem financí," doplnil Kalousek.

Kvůli údajnému podvodu podle MF Dnes státu unikají stovky miliónů až miliardy korun za někdejší dodávky zbraní do Libye.

Původní částka, kterou Libye Česku dlužila, se pohybovala kolem 165 miliónů dolarů, což jsou zhruba tři miliardy korun. I s úroky ale bude dluh podle MfD mnohem vyšší, podle nedávných odhadů měl přesahovat 4,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám