Hlavní obsah

Nejvýznamnější českou osobností byl Karel IV., myslí si lidé

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Římský císař a český král Karel IV. byl nejvýznamnější českou historickou osobností. Na první místo jej v průzkumu CVVM zařadilo 28 procent lidí. Karla IV. následují prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel.

Článek

První dvě osobnosti dostaly více než 20 procent hlasů. U ostatních už odpovědi nebyly tak jednoznačné. Havla za největší postavu považuje 11 procent lidí.

Následují Jan Ámos Komenský s šesti procenty. Nad jedno procento se dostali už jen Jan Hus, Václav Klaus a Jan Žižka.

Mnoho osobností dostalo jen několik hlasů. S jedním procentem se tak vedle sebe řadí jména jako Jaromír Jágr a Jiří z Poděbrad, nebo Karel Gott a Edvard Beneš. Jedno procento dostala i mýtická postava Járy Cimrmana.

Největší česká osobnost (v %)
Karel IV.28
T.G. Masaryk22
Václav Havel11
J. Á. Komenský6
Jan Hus5
Václav Klaus3
Jan Žižka3
např. sv, Václav, Karel Gott, Božena Němcová, Jiří z Poděbrad, Jaromír Jágr, Emil Zátopek,1
neví2
zdroj: CVVM

Lidé také měli určit, které období českých dějin považují za vrcholné. I tady vyhrála doba Karla IV., tedy druhá polovina 14. století. Následuje první republika, tedy období spjaté se "stříbrným" Masarykem. Podle mnohých je vrcholem české historie husitství, někteří také označili za vrchol dobu Národního obrození.

Které období českých dějin je vrcholné (v %)
Doba Karla IV.37
První republika18
Husitství9
Národní obrození7
Doba přemyslovská4
Velkomoravská říše5
Doba Rudolfa II.2
Doba Františka Josefa I.2
Doba pobělohorská (baroko)1
pozn: zbytek odpovědí tvoří jiné odpovědi či "nevím"
zdroj: CVVM

CVVM se také ptalo, které tři události považují za nejvýznamnější od konce první světové války. Tady jednoznačně, s více než polovinou hlasů, převládla sametová revoluce v roce 1989. Vznik československého státu považuje za nejvýznamnější třetina dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám